pe 20 noiembrie 2009 am incheiat un contract de imprumut fara dobanda pt o suma cu o prietena,la notar,fiica ei fiind garanti.a trecut anul specificat in contract insa eu nu am primit nimic din suma respectiva.
ce pot face?
stiu ca dupa 3 ani orice datorie se prescrie.....
in cazul de fata- 3 ani se considera de la incheierea contractului sau de la data pana la care trebuia sa restituie suma?
in contract se mentioneaza :''fara constituirea unei garantii reale in favoarea creditoarei"
si,de asemenea,se mai mentioneaza :"prezentul act are putere de titlu executoriu la data exigibilitatii creantei constatatea de acesta conf.art.66 din legea 36/1995 creditoarea nesolicitand constituirea unei garantii reale pentru suma imprumutata"(deoarece nu avea).
si....:"...ca debitoarea sa fie de drept pusa in intarziere la data scadenta fara chemare in judecata,somatie sau orice alte formalitati din partea creditoarei."
care ar fi pasii pe care trebuie sa-i urmez?
mai mult,atat prietena cat si fiica ei au plecat din tara de curand....
Prescriptia incepe a fi calculata de la data la care era scadent imprumutul (la data cand trebuia sa va plateasca inapoi, conform contractului). Cel mai probabil sunteti in termen. Solutia ideala e sa le trimiteti o somatie de plata, dupa care ati avea inca 6 luni pentru a le da in judecata. Sau, mai simplu, le puteti da in judecata direct, aratand domiciliul din romania si mentionand ca nu cunoasteti unde locuiesc in strainatate (in caz ca nu stiti si nu puteti afla).
Cu acel contract, mergeti direct la executor, daca respectivele nu mai u bunuri sau venituri aici in Romania, practic, nu mai aveti cum sa va recuperati banii