avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea pensiei alimentare pentru un parinte cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea pensiei alimentare pentru un parinte cu domiciliul in strainatate

tatal cetatean roman cu domiciliul si serviciu in germania
divortat cu instanta romaneasca
copilul cetatean roman traieste in ro cu mama

sentinta de divort spune 1/4 din venitul net lunar pana la majorat
acest venit de 1/4 depaseste cu mult 50% din salariu net national din RO

1)exista o lege care spune explicit acest lucru ( indiferent unde lucreaza tatal - in tara sau UE)

"Pentru un copil - Pensia alimentară se va calcula până la 25% din veniturile nete reale ale părintelui necustodian dar nu mai puţin de 25% din salariul minim net pe economie şi nu mai mult de 50% din salariul mediu net pe economie."

2) pot recupera ceea ce am platit in plus pe ultimii 3 ani daca afirmatia de la punctul 1 e dovedita legal ?

3) daca sunt obligat sa platesc 1/4 din venitul net lunar ( indifirent cat de mare e suma) cum se calculeaza acest venit net ?
( exista diferente de calcul financiar intre GE si RO ) iar eu fac dovada ca platesc 1/4 din toti banii care intra in cont de la firma lunar + suma dupa reglarea de impozit anual .


Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:59, 22 Octombrie 2012
1. Si unde ati gasit dvs. respectivul citat? Legea spune ca pensia de intretinere poate fi de maxim 1/4 din venitul net, nu vorbeste despre o limita minima pe salariul minim sau maxima pe salariul mediu.

Art. 529. -
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii
(3) Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


Prevederea legala de mai sus era valabila si in vechea legislatie.

2. V-am dovedit ca pct. 1 nu e corect, deci nu puteti recupera.

3. Se calculeaza la venitul net permanent. Adica cat primiti in fiecare luna. E discutabil daca ar trebui sa luam in calcul si regularizarea fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie întreținere minor Diana335 Diana335 Buna seara! Am introdus cererea de divorț in data de 27.11.2016 și am finalizat procesul in data de 3.01.2018- hotărâre definitivă. Tatăl minorei tb să ... (vezi toată discuția)
Nivelul maxim al pensiei alimentare andreea0123 andreea0123 As vrea sa stiu conform noului cod al familiei care ar fi maximul de pensie alimentara pe care sotul meu trebuie sa-l plateasca ptr un copil, avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu BontescuValentin BontescuValentin 1. In urma divortului de sotia mea, printre altele s-a hotarit si obligativitatea mea , de a plati, pensie alimentara lunara in cuantum de 25% din venitul ... (vezi toată discuția)