avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie întreținere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie întreținere minor

Buna seara! Am introdus cererea de divorț in data de 27.11.2016 și am finalizat procesul in data de 3.01.2018- hotărâre definitivă. Tatăl minorei tb să plătească pensia de întreținere și pt. aceasta perioada așa cum este specificat in hotărâre. Cine și cum va stabili suma ( el are minimum pe economie care tot s a modificat în aceasta perioada) pe care tb. sa o dea minorei strict pentru aceasta perioada? Sau așa cum zice el să-l înțeleg că nu-i are pe toți...sau daca se supără îmi dă câte 50 ron pe luna. Mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2018
Diana335, utilizator
Cel mai recent răspuns: Diana335 , utilizator 17:00, 8 Ianuarie 2018
Apelati la un executor judecatoresc, el calculeaza si il ajuta pe tatic sa nu se supere atat de tare cat sa dea doar 50 de lei pe luna.
Pana sa apelati la exeutor, aveti totusi o discutie, spuneti-i si ca cheltuielile cu executarea tot el le va plati la final, poate ajungeti la o intelegere de plata.. gen 1/4 cat e pensia curenta si pana la 1/3, din restanta.
E usor de calculat cat va datoreaza.. cautati pe internet.
El lucreaza ?
Da el lucrează... castiga mai mult decât minimul pe economie...dar na...asta-i viața...dar vai cat ne iubim copilul și ce ne pasa... încât...a depus adeverință de venit cu minimul pe economie...având impresia că mă îmbogățesc eu, mama copilului. Dar eu și copilul sa fim sănătoși. El imi zice sa mă interesez eu ce și cum cu aceasta restanta, deși e strict problema lui în acest moment. Mi-ar plăcea că legea sa se modifice puțin și în acest sens, mai exact sa se specifice termen, condiții, procent și pentru aceste restante. Copilul in tot acest timp a mâncat, a avut condiții optime de trai , a mers la școală, si a avut activitati extrascolare gen meditații și alte lucruri absolut normale pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil de clasa a V-a. Credeți că i a pasat cuiva că am avut sau nu?
Diana335, utilizator
Daca sentinta spune pensie 1/4 din minimul pe economie de la data introducerii chemarii in judecata el trebuie sa achite din data de 23.11.2016 pana in prezent.
Aveti grija ca pensia de intretinere se calculeaza din venitul net nu brut.salariul minim brut era pana in decembrie 2017 1450 acum este 1900 ron insa netul este acelasi 1163 ron si 25% din 1163 inseamna pana in 300 ron luna.salariul minim net a fost 770 pana in iulie 2017 parca.verificati.
Sobolan de tomberoane, utilizator
Da am înțeles. Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Ideea era așa... daca 3 luni consecutive el nu plătește pensia eu îl pot da in judecata...dosar penal din câte știu. De acest lucru e conștient ba chiar mi-a zis să-i reamintesc in cazul in care uita. Dar de această restanta nu -si face griji...pentru că legea nu prevede nimic. Și acest lucru mă nemulțumește...el poate are sa ii dea in 5 ani...din ,,buna,, voința. As vrea să știu și la executor daca merg...ce cuantum iar stabili? Știu că nu i se poate lua din salariu decât un anumit procentaj...că trebuie să trăiască și el. Vă mulțumesc pentru timpul acordat!
Executorul îi poate reține maxim 50% din salariul lunar net. Dar îi poate scoate la licitație și alte bunuri, cum ar fi mașina, motocicleta, terenul agricol...., și orice alt bun mobil cum reglementează legea executării silite.
Deci, dacă plătește 50% lunar, într-un anume interval de timp se ajunge cu plata la zi.

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere rebeca_rebeca rebeca_rebeca Buna seara! Am divortat de 7 luni si am o fetita de 4 ani si jumatate. Instanta a stabilit o pensie de intretinere in valoare de 25% din venitul net lunar. ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pensie de intretinere minor la venitul minim pe economie kyrakyra_65 kyrakyra_65 Prin sentinta fostul sot a fost obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 20%din venitul net realizat. Incepand cu anul 2009 acesta a incetat sa ... (vezi toată discuția)