avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM

UN salariat a ocupat un post de conducere, iar acum a fost trecut pe un post de excutie, prin act aditional la CIM, insa nu i s-a modificat si salariu. In cadrul societatii nu exista o grila de salarizare, iar conform art 41 CM, salariul unui angajat se modifica doar cu acordul acestuia! in aceasta speta, salariatul nu este de acord cu modificarea salarialui.Cum pot totusi modifica salariul acestui angajat? Va rog spuneti-mi si mie o solutie!
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 13:47, 22 Octombrie 2012
Retrogradarea este o sanctiune disciplinara ...
Retrogradarea din functie este o sanctiune disciplinara. Dar in cazul nostru, functia se pastreaza...
Si reducerea salariului este tot o sanctiune disciplinara, in conditiile expuse de dvs.
@ freeelis

Atunci, cum ne impacam cu prevederile Codului muncii care specifica clar sanctiunile disciplinare la dispozitia angajatorului, alte sanctiuni neputand fi aplicate:

Art. 248. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Nu se poate aplica litera b) deoarece functia se mentine, iar durata retrogradarii este nedeterminata.
Nu este cazul aplicarii literei c) deoarece diferentele dintre treptele salariale sunt mai mari de 10%, iar perioada maxima pe care se poate aplica sanctiunea este 3 luni.

Deci este o sanctiune contrara prevederilor legale... ma interesa daca se poate gasi o solutie avand in vedere ca aceste trepte salariale sunt exprimate ca salariu de baza, adica cand se promoveaza pe o treapta superioara se face act aditional de marire a salariului de baza corespunzator unei trepte salariale superioare (vointa partilor) iar retrogradarea ar presupune actul unilateral de vointa al angajatorului.

Multumesc.

Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrogradare din functie daisys daisys Buna ziua. Voi expune o situatie si as dori un sfat daca este posibil. O cunostinta ,sef de agentie , urmeaza sa fie retrogradat intr-o functie inferioara pe ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc de munca dana manea dana manea In ce conditii iti poti schimba locul de munca, felul muncii si functia? (vezi toată discuția)
Sanctiune cu schimbarea locului de munca romanul11 romanul11 Buna ziua. Angajatorul poate sa dispuna sanctionarea salariatului cu mutarea la alt loc de munca, imediat dupa ce a fost sanctionat anterior cu schimbarea ... (vezi toată discuția)