Buna ziua. Angajatorul poate sa dispuna sanctionarea salariatului cu mutarea la alt loc de munca, imediat dupa ce a fost sanctionat anterior cu schimbarea locului de munca timp de 60 zile? Nu se incalca legea cu privire la schimbarea locului de munca ?Este sanctiune, dar nu cred ca poate sa se dispuna ignorarea textului de lege care prevede caDELEGAREA, caci pana la urma este o mutare de la locul de munca, nu poate fi mai mare de 60 zile in ultimle 12 luni, decat cu acordul salariatului.
Art. 48 C.mun. Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
Modificarea temporară a felului şi a locului muncii ca sancţiune disciplinară pare a avea în vedere sancţiunea disciplinară generală a retrogradării din funcţie reglementată de art. 248 lit. b) din Codul muncii.
asta stiu, dar chiar in textul pus de dvs, se spune ca ”in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod” si aici cred ca face referire la perioada maxima de schimbare a locului de munca.Deci in consecinta, conditiile sunt impuse de textul legii referitor la schimbarea locului de munca, nu poate fi mai mare de 60 zile, fara acordul salariatului. Ce spuneti?
Schimbarea locului de munca nu are o durata strict limitata la 60 de zile.
Schimbarea locului de munca poate fi pe durata determinata sau nedeterminata.
Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
b) locul muncii;
...
Art. 42 C.mun.
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
Astfel, modificarea unilaterala a c.i.m. - locul muncii , durata determinata - se poate face prin:
- detasare
- delegare
Modificarea unilaterala a c.i.m. - locul muncii , durata nedeterminata - se poate face numai prin incheierea unui act aditional la c.i.m.
Inseamna ca nu este legala schimbarea pe o perioada mai mare de 60 zile,DECAT, CU ACORDUL ANGAJATULUI. Iar sanctiunea nu poate sa ignore, prevederile PREZENTULUI COD.schimbarea locului de munca nu se face decat prin delegare sau detasare, avand ca cenzura termenele de 60 zile,pt delegare si acceptul salariatului. Nu poti sa delegi un salariat , fara sa i dai depturile din delegare. Or daca este beneficiarul unor drepturi de delegare, atunci inseamna ca este si delegat. Iar legea spune ca acea exceptie de schimbare a locului de munca , se face dor in conditiile prezentului cod. Adica al delegarii sau detasarii cu termenele impuse si acceptul salariatului