avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire pensie urmas
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire pensie urmas

Am 17 ani si de cand aveam 5 luni parintii mei au divortat. Tatal meu mi-a platit pensie alimentara pana pe la 12 ani.Dupa aceea si-a schimbat locul de munca des , a lucrat si la negru si prin afara tarii si nu mi-a mai platit pensie constant. Acum este f. bolnav are cancer si este posibil sa moara.De 17 ani nu m-a cautat si nu avem o relatie tata-fiu.Acum imi plateste pensie 130 lei.
Mama mea s-a recasatorit, el nu.Nu are sotie si nici alt copil.Doresc sa stiu, daca se pensioneaza medical, voi beneficia de pensie alimentara 25 % din pensia lui?
Dar daca(fereasca D-zeu) decedeaza, eu am dreptul la pensie de urmas, mama fiind divortata de el? Cum interpreteaza legea nevoia mea de bani pt. a-mi continua studiile? Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: romanik , utilizator 15:13, 22 Octombrie 2012
Daca tatal dvs. obtine pensionarea de invaliditate, se va retine din cuantumul acesteia pensia de intretinere, conform hotararii judecatoresti pe care o aveti.
In cazul decesului sau, aveti dreptul la pensie de urmas pana la 18 ani, iar daca urmati studiile in continuare, pana la 26 de ani. Pensia de urmas poate fi cumulata cu alte venituri.


Legea nr. 263/2010:

SECŢIUNEA a 5-a
Pensia de urmaş

ART. 83
Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacã susţinãtorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) pânã la vârsta de 16 ani;
b) dacã îşi continuã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani;

c) pe toatã durata invaliditãţii de orice grad, dacã aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a) sau b).

ART. 89
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, dupã caz, din:
a) pensia pentru limitã de vârstã aflatã în platã sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinãtorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinãtorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limitã de vârstã.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinãtor, aferent pensiei prevãzute la alin. (1), în funcţie de numãrul urmaşilor îndreptãţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

ART. 90
Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii pãrinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate dupã fiecare pãrinte.

ART. 91
În cazul modificãrii numãrului de urmaşi, pensia se recalculeazã în conformitate cu dispoziţiile art. 89 alin. (2).
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)
Pensie de urmas acordata minorilor florinplaton florinplaton Care sunt conditiile de acordare a pensiei de urmas minorilor care si0-au pierdut unul dintre parinti, acesta nefiind angajat niciodata. Parintele decedat a ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas milan72 milan72 un copil minor are dreptul la pensia de urmas daca unul din parinti a decedat si a cotizat vreo 15 ani la pensii? (vezi toată discuția)