avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand poate iesi la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand poate iesi la pensie?

Am o colega de servici si nu stie cand ar trebui sa iasa la pensie. I s-au spus mai multe variante si nu a aflat care este cea buna. Daca ma puteti ajuta, va multumesc foarte mult. Colega mea este nascuta pe 1.X.1953, este invatatoare si are o vechime neintrerupta in invatamant de 35 de ani.
Ar dori sa stie luna si anul iesirii la pensie pentru limita de varsta, dar si luna si anul iesirii la pensie la cerere. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Neculai Zburlea , Consilier juridic 14:37, 12 Martie 2009
Poate beneficia de:
- Pensie pentru limita de varsta incepand cu Mai 2013, respectiv la implinirea varstei de 59 ani si 7 luni;
- Pensie anticipata partiala incepand cu Mai 2008, respectiv la implinirea varstei de 54 ani si 7 luni.
Erika 76 a scris:

Am o colega de servici si nu stie cand ar trebui sa iasa la pensie. I s-au spus mai multe variante si nu a aflat care este cea buna. Daca ma puteti ajuta, va multumesc foarte mult. Colega mea este nascuta pe 1.X.1953, este invatatoare si are o vechime neintrerupta in invatamant de 35 de ani.
Ar dori sa stie luna si anul iesirii la pensie pentru limita de varsta, dar si luna si anul iesirii la pensie la cerere. Va multumesc!

1. Pentru orice tip de pensie se completeaza o cerere tip.
2. Colega dvs. poate beneficia deja de pensie anticipata partiala.
3. Dupa data implinirii varstei de 59 ani si 7 luni poate solicita si primi pensie pentru limita de varsta, intrucat are deja stagiul complet de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
1. Toate pensiile sunt la cerere.
2. Din spusele dvs am insteles ca are peste 25 de ani in invatamant. Prin urmare are o reducere de 3 ani din varsta standard de pensionare.
Pt o doamna nascuta in luna octombrie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 7 lunii.

1 .Pensie limita de varsta 56 de ani 7 luni.- adica in mai 2010
2. Pensie anticipata partial 54 de ani si 7 luni- adica in mai 2008.

ATENTIE daca opteaza pt pensie anticipata partiala, trecerea la limita de varsta se va face la 59 de ani si 7 luni si nu la 56 de ani si 7 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot beneficia de pensie? camipuie camipuie nascuta in martie 1953, din 1974 lucrez in invatamant, educatoare, grad I didacticas dori sa stiu cand as putea slicita pensionarea, daca as fi penalizata si ... (vezi toată discuția)
Pensionarea in invatamant Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, Cu respect,doresc lamuriri , cu privire la pensionarea anticipata a sotiei mele. S-a nascut la 26 ian.1953.Deci,are varsta de 57 ani. A ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata alidam alidam nascuta in 1953 luna 11 cu o vechime de 34 ani... ma pot pensiona anticipat ? cand? multumesc ! (vezi toată discuția)