Cu respect,doresc lamuriri , cu privire la pensionarea anticipata a sotiei mele.
S-a nascut la 26 ian.1953.Deci,are varsta de 57 ani.
A intrat in invatamant la 1 sept 1973. La 31 august,anul acesta, ar avea 37 de ani,in invatamant.
Se poate pensiona anticipat,fara diminuarea pensiei?
Ce procent din salariu va fi pensia,pe care ar urma s-o primeasca?
Asteptam un raspuns si -poate- ne recomandati sa citim o lege,un act normativ,in acest sens!
Cu toata consideratia,
Rodica si Petrica Leah - Rasnov:P
1. Fiind nascuta in ianuarie 1953, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 59 de ani si 4 luni iar stagiul complet de cotizare este de 28 de ani si 8 luni.
2. Pentru ca a lucrat in invatamant, se aplica art. 127, alin. (3) din Legea nr. 128/1997, "personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii."
3. Asadar, se poate pensiona pentru limita de varsta la 56 de ani si 4 luni, adica in luna mai 2009 (!?).
4. Concluzie: se poate pensiona de limita de varsta oricand de azi inainte. Fiind cadru didactic trebuie sa astepte pana la sfarsitul anului scolar. Dar tot Legea 128/1997 spune ca se poate iesi la pensie si in timpul anului scolar, cu aprobarea ISJ.
Pensionare
segovia_48
Sunt nascut la data de 1.05.1948 si am o vechime in invatamant de 38 ani.Vreau sa stiu daca prevederea art.127(3) din Legea 128/1997 privind Statutul ... (vezi toată discuția)