Stimati domni si stimate doamne,
Ma confrunt cu o dilema sias dori sa ma ajutati in masura posibilitatilor. Iata cazul:
Tata (TE) a depus in 2000 o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru mai multe terenuri agricole si forestiere, in baza legii nr. 1/2000, in calitate de mostenitor (cel putin asa era formulata cererea) dupa defunctul VB.
S-au anexat urmatoarele:
Extras din registrul de deces: VB
Extras din registrul de nastere: VL, fiul lui VB
Extras din registrul de deces: VL
Extras din registrul de nastere: WJA, sotia lui VL
Extras din registrul de casatorie: VL-WJA
Certificat de nastere: MVI, sora dupa mama cu WJA
Certificat de nastere: TE, fiului lui MVI
Raspunsul la cerea respectiva a venit afisat la primarie la vremea aceea.
In urma acestei cereri, tata a primit cateva ha de teren forestier si cateva ha de pasune, toate in composesorat. Au ramas insa cateva zeci de ha de teren agricol la marginea orasului (poate chiar intravilan la ora actuala) si cateva mii de mp de teren intravilan, care nu au fost retrocedate, primaria (sau consiliul local) motivând la data respectiva (insa tot prin afisare publica) prin faptul ca terenurile respective nu pot fi retrocedate in amplasamentul original si nici pe alt amplasament, din lipsa de terenuri disponibile, iar pentru despagubiri nu exista lege in acest sens la data respectiva.
Anul trecut am depus o cerere la primarie, prin care solicitam sa mi se comunice in scris solutia care a fost comunicata prin afisare publica in 2000, pentru a fi in masura - daca mai este cazul - sa fac demersurile necesare in vederea obtinerii unor despagubiri pentru terenurile ramase neretrocedate in 2000.
Primaria mi-a raspuns, ca nu mai am dreptul la despagubiri, deoarece ar fi trebuit sa reinnoiesc cererea in baza legii 247/2005, pina la 30.11.2005.
Un avocat m-a sfatuit in acest moment sa chem in instanta primaria/consiliul local, argumentand ca reinnoirea cererilor de retrocedare in baza legii 247/2005 s-ar aplica persoanelor carora le-au fost respinse cererile anterioare. Or, cererea noastra nu a fost respinsa, ci doar nesolutionata din lispa prevederilor legale in acest sens la acea data.
Asadar, am actionat primaria/consiliul local in instanta, dar aceasta a argumentat ca TE nu are calitate de mostenitor, conform art. 13 din HG nr. 890/2005, care prevede ordinea de preferinta a persoanelor care pot fi mostenitorii cooperatorilor decedati etc.
Acum, eu intreb:
In anul 2000, TE avea calitate de mostenitor si a primit unele drepturi, iar acum nu mai are calitate de mostenitor?
De asemenea, daca WJA este inca in viata, pot eu sa o reprezint si sa solicit in numele ei retrocedarea terenurilor respective? Cu alte cuvinte, chiar daca TE nu (mai) are calitate de mostenitor al lui VB, sotia fiului lui VB are calitate de mostenitor?
Va multumnesc aticipat!
Dan T.
Cel mai recent răspuns:
Iael , utilizator
20:43, 15 Mai 2011