avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedare incompleta in 2000
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedare incompleta in 2000

Stimati domni si stimate doamne,

Ma confrunt cu o dilema sias dori sa ma ajutati in masura posibilitatilor. Iata cazul:

Tata (TE) a depus in 2000 o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru mai multe terenuri agricole si forestiere, in baza legii nr. 1/2000, in calitate de mostenitor (cel putin asa era formulata cererea) dupa defunctul VB.
S-au anexat urmatoarele:
Extras din registrul de deces: VB
Extras din registrul de nastere: VL, fiul lui VB
Extras din registrul de deces: VL
Extras din registrul de nastere: WJA, sotia lui VL
Extras din registrul de casatorie: VL-WJA
Certificat de nastere: MVI, sora dupa mama cu WJA
Certificat de nastere: TE, fiului lui MVI

Raspunsul la cerea respectiva a venit afisat la primarie la vremea aceea.
In urma acestei cereri, tata a primit cateva ha de teren forestier si cateva ha de pasune, toate in composesorat. Au ramas insa cateva zeci de ha de teren agricol la marginea orasului (poate chiar intravilan la ora actuala) si cateva mii de mp de teren intravilan, care nu au fost retrocedate, primaria (sau consiliul local) motivând la data respectiva (insa tot prin afisare publica) prin faptul ca terenurile respective nu pot fi retrocedate in amplasamentul original si nici pe alt amplasament, din lipsa de terenuri disponibile, iar pentru despagubiri nu exista lege in acest sens la data respectiva.

Anul trecut am depus o cerere la primarie, prin care solicitam sa mi se comunice in scris solutia care a fost comunicata prin afisare publica in 2000, pentru a fi in masura - daca mai este cazul - sa fac demersurile necesare in vederea obtinerii unor despagubiri pentru terenurile ramase neretrocedate in 2000.
Primaria mi-a raspuns, ca nu mai am dreptul la despagubiri, deoarece ar fi trebuit sa reinnoiesc cererea in baza legii 247/2005, pina la 30.11.2005.

Un avocat m-a sfatuit in acest moment sa chem in instanta primaria/consiliul local, argumentand ca reinnoirea cererilor de retrocedare in baza legii 247/2005 s-ar aplica persoanelor carora le-au fost respinse cererile anterioare. Or, cererea noastra nu a fost respinsa, ci doar nesolutionata din lispa prevederilor legale in acest sens la acea data.

Asadar, am actionat primaria/consiliul local in instanta, dar aceasta a argumentat ca TE nu are calitate de mostenitor, conform art. 13 din HG nr. 890/2005, care prevede ordinea de preferinta a persoanelor care pot fi mostenitorii cooperatorilor decedati etc.

Acum, eu intreb:
In anul 2000, TE avea calitate de mostenitor si a primit unele drepturi, iar acum nu mai are calitate de mostenitor?
De asemenea, daca WJA este inca in viata, pot eu sa o reprezint si sa solicit in numele ei retrocedarea terenurilor respective? Cu alte cuvinte, chiar daca TE nu (mai) are calitate de mostenitor al lui VB, sotia fiului lui VB are calitate de mostenitor?

Va multumnesc aticipat!
Dan T.
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 20:43, 15 Mai 2011
In primul rand, prevederile art. 13 din HG 890/2005 sunt aplicabile DOAR DACA exista mai multi mostenitori indreptatiti. Din prezentarea cazului dvs. nu rezulta daca, odata cu aparitia Legii 247/2005, la primarie au fost depuse cereri de retrocedare ale unor alti mostenitori care, conform art. 13, ar avea calitatea de mostenitori privilegiati in detrimentul dvs. Ar fi singura explicatie plauzibila pentru schimbarea statutului petentului TE.

In al doilea rand nu exista obligatia de reinoire a cererii depuse in temeiul Legii 1/2000 odata cu aparitia Legii 247/2005.

In al treilea rand, in aplicarea Legii 1/2000, mostenitorii lui TE trebuiau inscrisi, in situatia in care nu mai exista teren disponibil in vederea retrocedarii, in Anexa 39 (anexa ce contine propunerile pentru despagubiri). Ulterior, Anexa 39 s-a transformat in Anexa 23 la HG 890/2005 si contine acele persoane indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate, dar pentru care nu exista terenuri disponibile.

In al patrulea rand, prin cererea de chemare in judecata veti chema "Comisia Locala de Aplicare a Legilor Fondului Funciar al comunei/orasului/municipiului XYZ" si nu primaria sau consiliul local (aceste doua entitati nici nu au personalitate juridica si deci nu pot sta in instanta). Iar aceasta cerere de chemare in judecata are sens doar daca constatati si puteti dovedi ca la dispozitia Comisiei locale mai exista terenuri disponibile si, in concluzie, sa cereti sa fiti pus in posesie pe aceste terenuri. Altminteri, ce veti cere in instanta ??
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
Claudiu Druia, Consilier juridic
Va multumesc pentru detalii!
Intr-adevar, este vorba despre Comisia locala pentru stabilirea..., dar fiind prezidata de primar am folosit Primarie in exprimare.
Pentru a reveni la subiect insa...
Din informatiile pe care le am, niciun alt mostenitor nu a depus cerere de retrocedare.
Din informatiile oferite de Dv., TE trebuia inscris in Anexa 39, respectiv 23. Cum pot afla daca a fost incris sau nu cu propunere pentru despagubire? Formulez o noua cerere catre Comisia locala... ? Daca nu a fost sinscris in anexa respectiva, cum procedez?
Ceea ce urmaresc eu de fapt este obtinerea unei despagubiri pentru terenurile care nu au putut fi retrocedate in natura, respectiv obtinerea propunerii de despagubire pentru care ar fi trebuit să fie inscris TE inca din 2000.

Sper ca are sens ceea ce spun...
Va multumesc anticipat!

Anexele 39 si, respectiv, 23 sunt informatii de interes public si, prin urmare, cad sub incidenta Legii 544/2001. Formulati o cerere si solicitati copii dupa cele doua anexe si trebuie sa primiti raspuns in 10 zile.
In cazul in care constatati ca TE nu este inscris, adresati-va intai primariei si solicitati inscrierea cu diferenta intre suprafata solicitata si cea primita efectiv. Abia in cazul refuzului va puteti adresa judecatoriei, conform raspunsului anterior.
Va multumesc!
Mai am totusi o intrebare referitoare la succesiune:
Unde pot gasi prevederile legale in baza carora a fost recunoscuta calitatea de mostenitor a lui TE in 2000?
Ma intereseaza sa aflu exact daca nu cumva cei de la comisia respectiva au gresit intr-adevar prin recunoasterea calitatii de mostenitor in 2000, caz in care nu cred ca mai am de ce sa ma agit. Din cate am inteles, nu poti avea calitate de mostenitor decat daca esti descendent direct al persoanei respective (fiu, nepot), nu si in cazul rudelor sotiei respectivului.
Calitatea de mostenitor se stabileste conform Codului civil, respectiv art. 650 si urmatoarele.
La modul general vorbind, succesorii privilegiati scot de la mostenire toti ceilalti succesori cu titlu universal. Asta inseamna ca exista stabilite in lege categorii de mostenitori, fiecare categorie, sa-i spunem "superioara", eliminand toate categoriile "inferioare". De exemplu: copilul scoate de la mostenire pe fratii sau parintii defunctului.

In cazul dvs. particular, TE are calitate de mostenitor doar daca nu vine in concurs cu alti mostenitori CARE SA FI SOLICITAT TERENURILE !! Daca VE a avut copii sau nepoti, de exemplu, si acestia au formulat cerere pentru retrocedarea pamantului, atunci MVI nu are calitate de mostenitor. Daca insa VE a avut mostenitori privilegiati sau rezervatari, dar acestia nu si-au exprimat dorinta de a li se retroceda terenul lui VE, atunci abia MVI poate solicita mostenirea (TE intra in drept sa solicite abia dupa decesul lui MVI).

Alte discuții în legătură

Studiu de caz, insusirea unei cereri de retrocedare, legea 247/2005 Ionut_76 Ionut_76 Buna ziua,in dezbatere va prezint un studiu de caz,in vederea lamuririi procedurilor legale de reconstituire drept proprietate/terenuri. In speta,in urma unei ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune ions ions Cinci frati renunta la mostenirea dupa tata, aceasta revenind mamei si unui frate. Intre timp apar titluri de proprietate pe alte terenuri ale defunctului, (pe ... (vezi toată discuția)
Modificarea titlurilor de proprietate sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o intrebare, nelamurire? bunicul meu a avut teren foarte mult. el este unic mostenitor dupa mai multe persoane(parintii, bunicii, unchii, ... (vezi toată discuția)