avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacerea contractului fara stirea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacerea contractului fara stirea angajatului

La sfarsitul lunii august, seful meu a adus un om si mi-a cerut sa-i predau santierul acestuia in termen de 3 zile eu fiind inginer sef de lucrare. Am vorbit cu noul venit ,l-am pus in tema cu tot din prima zi. A doua zi a venit seful si mi-a cerut sa-mi fac lichidarea fara vreun motiv. Seful a mai facut declaratii de genul dar nu s-a intamplat nimic. Am plecat acasa crezand ca este in toane. Urmatoarea zi l-am sunat sa discutam dar nu a raspuns asa ca m-am dus la birouri si mi s-a spus ca seful e suparat pe mine. Din acel moment n-am mai reusit sa discut cu nimeni din conducere, toti imi spuneau sa discut cu seful , acesta insa nu-mi raspundea. A fost la fortele de munca si m-am interesat daca pot sa iau somaj: mi s-a spus nu fiindca am plecat cu acordul partilor la 31 august adica in ziua in care m-a trimis " acasa", dar eu nu am semnat nimic, iar despre motive nu sunt lamurit.
Ce pot face in acest caz fiindca de atunci imi caut de munca si gasesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:57, 2 Iunie 2013
Buna seara,

Ati primit decizia de incetare a contractului de munca cu acordul partilor? Puteti depune actiune in tribunal impotriva fostului angajator, precum si plangere la ITM.

Daca doriti sa rezolvati cat mai elegant situatia, puteti apela la un mediator autorizat, care va poate ajuta in conflictul pe care il aveti cu seful dumneavoastra! Tabelul mediatorilor autorizati il gasiti pe site-ul consiliului de mediere sau afisat la instanta!


Cu stima,
Ionita Florin
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest sens, depuneti o solicitare scrisa catre angajator in care specificati ca doriti un exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m. .. in caz de refuz, sesizati ITM-ul.
Buna ziua
Am o nelamurire:
am lucrat la o firma al carei administrator a refuzat sa-mi faca contract timp de mai multe luni tot amanand si in final neplatindu-mi drepturile salariale. M-am adresat ITM-ului acestia l-au obligat sa achite amenda de 100 mil si sa-mi plateasca drepturile, angajatorul a contestat amenda, nu mi-a platit drepturile, am revenit la ITM cu o noua petitie iar acestia au fost mintiti de angajator ca nu am dat curs invitatiei de negociere. Eu am fost acolo si am facut fotografii lasand un bilet in usa angajatorului, fiindca acesta nu era acolo.
Cum pot rezolva aceasta problema?
va multumesc
Sesizati din nou ITM si/sau Inspectia Muncii , atasand daca detineti dovezi care sa ateste ca dvs ati fost la sedul angajatorului.
De asemenea, aveti deschisa calea promovarii unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie ELENAcojocaru1987 ELENAcojocaru1987 Buna ziua,am fost angajata in perioada de proba de 3 luni la o firma de transport din Bucuresti, in urma unor discutii am renuntat la colaborarea cu ei ... (vezi toată discuția)
Contract de munca Loredana1993 Loredana1993 Cum pot afla daca sunt angajata cu acte in regula? A trecut o luna de cand lucrez si inca nu am primit o copie dupa contractul de munca. (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - obtinere documente oficiale de la angajator actora actora Buna ziua, Cui m-as putea adresa, va rog, pentru a beneficia de documente oficiale privind firma angajatoare precedenta ( certificat/atestat de angajare, ... (vezi toată discuția)