S-a facut plangere penala contra unei persoane pentru exercitarea fara drept a unei profesii (art 281 cod penal), intrebarea este care este urmatorul pas, cine verifica daca aceasta persoana are drept de exercitare a unei profesii ? Politia, procuratura, jdecatorul ?
dacă plângerea a fost depusă parchetului, va fi înregistrată și predată organelor de cercetare penală : o echipă de polițiști sub comanda unui șef, un procuror.Va fi citat prin Citație la Poliție prioritar reclamantul ca să-și susțină plângerea printr-o declarație și probele necesare, apoi, pârâtul, prilej de aducere la cunoștință a depunerii împotriva sa a acelei plângeri penale, acesta trebuind să explice și să se apere într-o declarație de acuzațiile ce i se aduc.Mai târziu (nu există termen), ambii vor primi o Rezoluție/Ordonanță a procurorului cu Î.U.P sau N.U.P (potrivit cazului).Partea nemulțumită va trebui să atace cu o Plângere actul procurorului în interiorul a 20 de zile de la primire lui.Se va da o nouă Rezoluție/Ordonanță de Prim Procuror/Procuror Șef.Partea nemulțumită o poate ataca în același termen.În acest caz actul atacat va ajunge în fața instanței penale și va fi dedus judecății.
Multumesc pentru raspunsuri, a fost facut un denunt penal impotriva unei persoane pentru exercitarea profesiei de psiholog fara drept. Acea persoana este membru al Colegiului Psihologilor inscrisa in registru, se poate face ceva denunt impotriva denuntatorului gen calomnie sau denunt calomnios ?
Pentru existenta infractiunii de denuntare calomnioasa este necesar ca, pe plan subiectiv, cel care a facut denuntul sa fie de rea credinta, în sensul de avea reprezentarea ca acuzatiile sale nu corespund realitatii si, pe de alta parte, denuntul sau plângerea sa se refere la savârsirea unei infractiuni.
ART. 259
Denunţarea calomnioasă
Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
Revin cu amanunte ca am timp sa scriu un pic:
Datele: sint psiholog, parte a muncii mele o constituie si evaluarile psihologice ale copiilor. Am avut un caz in care am evaluat un copil ramas in urma divortului din 2008 in grija mamei, tatal a venit la mine cu bilet de trimitere de la medicul de familie ptr o evaluare psihologica a copilului (in varsta de 12 ani), el dorea incredintarea copilului (rele tratamente din partea mamei, examenul psihologic a si aratat-o).
Ei bine zilele trecute ma pomenesc ca mama copilului imi face plangere penala la Parchet indicand ca si infractiune exercitarea fara drept a unei profesii (art 281 cod penal). Mai scrie evident si de raportul psihologic care nu-i este favorabil desfiintandu-l.
In mod normal aceste examene psihologice nu prea conteaza in instanta, se pare ca in acest caz judecatoarea l-a citit atenta conform spuselor tatalui. Ma gandesc ca daca era nul ar fi fost respins, nu sint expert in legislatie dar mi se pare o chestie naturala. Mama stia de acest raport inca de acum 5 luni dar s-o fi gandit ca daca pana acuma n-a contat niciodata si de data asta va fi la fel. Bate moneda ca n-am avut acordul ei, posibil sa fi gresit dar ma indoiesc ca un parinte care stie ca are ceva de ascuns (citeste bea banii de alocatie ai copilului) si-ar da acordul ptr examenul psihologic. De fiecare data am facut raportul pe baza trimiterii medicului de familie si a acceptului unui parinte poate aici e problema cu care m-ar putea agata desi codul civil s-a schimbat anul trecut si acum este vorba cf art 396 de autoritatea părintească comună în caz de divorţ, exercitată în comun de ambii părinţi (???).
Practic problema este daca am incalcat vreo lege astfel incat sa fie infractiune faptul ca am consultat copilul fara acordul unui parinte. Aici sintem mai multi medici dar niciodata nu ne-am pus problema sa intrebam lumea daca e divortata, daca celalalt parinte stie ca, copilul este la medic. Este scris undeva ca primeaza primordial interesul copilului dar in hatisul asta de legi posibil sa incalci vreuna si daca stranuti:).
Mie nu mi-e clar de ce a ales sa faca plangerea pe art 281, in locul ei as fi facut ceva gen abuz in serviciu care e foarte general sau ceva gen consultare copil fara acordul tutorelui daca exista asa ceva. Am vazut ca pot s-o dau in judecata cu denunt calomnios, chiar sa nu stie in astea cateva luni ca sint psiholog acreditat si figurez in registrul national ? Adica crede ca muncesc in institutie de stat la negru ? :). Nu am incredere in justitia romana, astia te pot condamna lejer ptr uciderea lui Kennedy...