avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua,
avem o situatie cu privire indemnizatia pentru cresterea copilului.
Ne-am mutat din centrul in vestul tarii pentru ca eu am gasit un loc de munca mai bun.
eu am venit in iunie iar din septembrie a venit si sotia. pentru ca sa poata veni a trebuit sa isi dea demisia si nu am gasit un loc de munca decat incepand din 22.oct.
in 21 oct am aflat ca va veni la noi al doilea copil,
sotia nu a fost angajata din 7 septembrie pana in prezent. momentan nu am mers la noul angajator data fiind situatia.
exista vreo portita legala prin care sotia poate primi indemnizatia de crestere a copilului?
in momentul de fata noi am inchiriat apartamentul din centrul tarii cu contract vizat de finante si platim impozit (aproximativ 100 de lei pe luna, impreuna).
va rog mult sa ne ajutati cu un sfat sau cu o solutie pentru aceasta problema.
multumesc!
Ionut F
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:02, 23 Octombrie 2012
1. Daca incheie un contract individual de munca in luna octombrie va putea beneficia de indemnizatie de CCC deoarece sunt acceptate si fractiunile de luna in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

2. - Venitul din chirii nu este un venit profesional si nu se ia in calculul indemnizatiei pentru CCC.
- Pe perioada CCC puteti obtine venituri din chirii fara asa afecteze acordarea indemnizatiei.

3. Sa nu spuneti noului angajator ca sotia este gravida ca s-ar putea sa nu o mai angajeze.
Multumesc tare mult pentru raspuns!

am tot intrebat in toate partile si ne-a recomandat cineva un "autocontract" cu asigurarile sociale de stat (Nu stiu care institutie este aceasta) sa platim singuri contributiile. se mai poate aplica acest tip de contract? cine mi-a dat sfatul (ideea sau cum vreti sa ii spuneti) mi-a zis ca se poate achita pana in data de 25 pentru luna anterioara (respectiv septembrie).
sotia a avut salariul undeva la 1000 de lei pana acum asa ca nu tintim indemnizatii de zeci de mii de lei... cea minima este OK.
Multumesc inca odata pentru promptitudinea raspunsului!
Ionut F
1. - Se poate face contract de asigurari sociale cu Casa de Pensii si cu Casa de Asigurari de Sanatate dar plata acestor contributii nu ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Va ajuta numai la stagiul de cotizare pentru pensie si sanatate.

2. Incheiati un contract individual de munca (CIM), chiar si cu o ora pe zi, incepand cu aceste ultime zile din octombrie si se va putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - Daca nu se poate incheia un CIM se poate ca dvs., tatal copilului, sa beneficiati fie de indemnizatie pentru CCC (daca doriti) fie de stimulentul de insertie de 500 lei lunar.
- Adica veti lucra si veti lua salariu si veti mai primi de la stat si 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil realvasy realvasy Buna ziua! Sotia mea (profesoara suplinitoare) a nascut pe 16 august 2014. Contractul ei de munca se incheie pe 31 august (01.09.2013 - 31.08.2014). La ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu ingrijire copil pt 2 ani? Cris7a Cris7a Va rog sa-mi spuneti daca pot benefica de concdi ingrijire copil pana la 2 ani daca in ultimele 12 luni , am o luna de concediu fara plata ? din cate am ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de ccc? AndreeaIonela AndreeaIonela Sunt angajata din data de 3.11.2013 si sunt insarcinata iar DPN este 11 septembrie 2014. Daca din nefericire copilul se va naste mai repede de luna septembrie, ... (vezi toată discuția)