Buna ziua! In urma unei hotarari civile definitiv si irevocabile s-a dispus eliberarea unui titlu pe numele meu si al mamei mele, ca mostenitori ai tatalui meu. S-a aprobat eliberarea de Comisia Judeteana, s-au transmis catre OCPI amendamentele, titlul de proprietate a fost ridicat de un fuctionar al primariei de care apartin. M-am deplasat la primaria de care apartin pt. a ridica titlul de proprietate si mi s-a refuzat eliberarea de catre primar cu motivatia ca trebuie sa fim ambele persoane dupa titlu pentru a-l putea ridica. Cine are prioritatea de a-l ridica? Exista vre-un articol care spune ca poate fi ridicat in acelasi timp de ambele persoane? Nu este normal ca originalul sa fie detinut de una dintre cele 2 persoane, iar copia de cealalta. Cine este indreptatit sa detina originalul? In cazul de fata eu sunt mostenitorul de gradul I, iar mama mea sotia defunctului.
Nu, nu este normal ce ziceti d-voastra. Unu. Daca propozitia: "Originalul la mine iar copia la ea" ar fi adevarata atunci, avand in vedere imprejurarea ca atat d-voastra cat si mama sunteti perfect egali din unghiul de vedere al legii, urmeaza ca si propozitia reciproca: "Originalul la mama iar copia la mine" trebuie sa fie adevarata. Doi. Nu va place? Banuiam eu. Pacat, pentru ca e doar logica simpla si indiferent de gusturile noastre, trebuie sa o acceptam. Trei. Copia nu este originalul dupa cum nici harta nu este teritoriul. Legea (18/1991 in speta) dispune ca cei carora li s-a reconstituit un drept de proprietate in urma unei persoane decedate sa procedeze potrivit regulilor de drept comun in ceea ce priveste succesiunile. Asta inseamna: Mama d-voastra 1/4 din averea tatalui iar d-voastra, daca nu mai aveti frati/surori 3/4 din averea tatalui.
Titlul de proprietate, fie il cereti impreuna, fie mergeti la judecata si stabiliti acolo care din cei doi mostenitori il poate ridica si folosi.
Multumesc pt raspuns. Am uitat sa precizez ca mama mea are varsta in jur de 80 de ani si este imobilizata la pat. In anumite momente nu a fost capabila sa semneze un act si s-a folosit de amprenta degetului. Sentinta a fost castigata de mine in recurs prin anularea titlului detinut de ea ca proprietara pe intreaga suprafata de teren prin detinerea acelui titlu ilegal si anulat.
Credeti ca este normal ca originalul sa ajunga la ea tinand cont de cele mentionate mai sus?
Unu. Inteleg ca, initial, mama d-voastra avea titlu de proprietate asupra a tot ceea ce fusese al tatalui d-voastra. V-ati judecat si in urma procesului s-a stabilit ca titlul obtinut de mama d-voastra este nul si ca titlul trebuia emis atat pe numele d-voastra cat si pe numele mamei. Banuiesc ca in urma sentintei s-a emis un nou titlu in mare sunt trecuti ca mostenitori ai proprietarului deposedat "X -Y" si "Mama lui X-Y". Acum avem in fata doua variante: a) decizia din recurs a stabilit calitatea d-voastra de mostenitor si a stabilit cotele in care d-voastra impreuna cu mama ati mostenit imobilul care face obiectul titlului de proprietate; b) decizia nu a stabilit cotele ci doar ca aveti calitatea de mostenitor. Doi. Daca a) are valoare de adevar atunci urmeaza sa faceti imparteala mostenirii (partajul) si apoi sa intabulati in cartea funciara ceea ce v-a revenit in urma partajului;
Daca b) este adevarata, atunci trebuie sa stabiliti mai intai cotele care va revin si apoi sa faceti partajul, ca mai sus. Trei. Dupa ce ati facut ceea ce am scris mai sus va prezentati la primarie fie cu certificatul de mostenitor si actul de partaj, fie cu cu sentinta judecatoresca (daca neintelegerile cu mama continua) iar cei de primarie va vor elibera titlul de proprietate.
Titlu proprietate
bella_y
Buna ziua! Va scriu si eu cu o problema.Mama mea este mostenitoarea unui teren impreuna cu un nepot pe un titlu de proprietate lasat de bunica mea adica mama ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate
marusca
Ma aflu in urmatoarea situatie. Odata cu legea 18/1990 unul din unchii mei am facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate a terenurilor tatalui ... (vezi toată discuția)