avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cerere neconstitutionalitate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cerere neconstitutionalitate

Avand condamnare definitiva data de ICCJ acum as dori sa invoc la Curtea Constitutionala neconstitutionalitatea unui art din codul penal. Se poate sa invoc acest aspect ca persoana fizica? Daca da in ce mod trebuie formulata ?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 19:14, 25 Octombrie 2012
da . puteti . insa baza juridica trebuie sa v-o faca un avocat. atentie! nu mai suspenda procesul ridicarea exceptiei.
Despre ce fel de condamnare este vorba?
Si ce anume considerati neconstitutional?
condamnare otr art 246 rap la art248/1
In recurs am invocat ca lipseste plangerea prelabila cf art 258 cp intrat in vigoare din 2008 iar instanta suprema ma condamnta deffinitiv la 4 ani cu suspendare, motivand ca intrucat faptele sun savarsite inainte de 2008 nu era necesara plangerea prealabila intrucat legea procesual penala nu retoactiveaza. De aceea acum cand procesul sa terminat as dori sa invoc neconstitutionalitatea acestui art intrucat am invocat faptul ca trebuie sa beneficiez de legea cea mai favorabila dupa cum este prevazut si in constitutieart 15 alin 2
IN speta similara este Decizia CC nr 1483/2011 cu privire la art 320/1 alin1 cpp
Exista cumva deja invocat la CC o astfel de neconstitutionalitate invocata de cineva?
Credeti ca acum dupa terminarea procesului ami pot invoca aceasta? daca da cum se procedeaza?
Nu puteti invoca o exceptie de neconstitutionalitate din moment ce nu mai exista un dosar pe rol, iar acel articol nu este neconstitutional si nu vad ce vedeti neconstitutional in el.
Dvs priviti gresit problema, urmariti sa se declare ca neconstitutional un articol care va este favorabil.
Daca dosarul era inca in curs de judecare in 2008 cand a intrat in vigoare articolul care prevede plangerea prealabila in cazul in care nu sunteti functionar public, instanta trebuia sa cheme partea vatamata si sa o intrebe daca intelege sa faca plangere prealabila. In situatia in care nu s-a intamplat acest lucru faceti o contestatie in anulare art 386 lit c.
Daca hotararea era definitiva cand a intrat in vigoare articolul, nu mai aveti ce sa faceti.
banuiesc ca doriti sa se declare neconstitutional art 258 cod penal deoarece asta a dus la exceptarea dvs de la ceea ce doriti.
Art. 258
Fapte savârsite de alti functionari

Dispozitiile art. 246–250 privitoare la functionari publici se aplica si celorlalti functionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime.

În cazul prevazut la alin. 1, pentru faptele prevazute la art. 246, 247 si 250 alin. 1–4, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate, cu exceptia acelora care au fost savârsite de o persoana dintre cele prevazute la art. 147 alin. 1.
modificat de

Lege nr. 58/2008 - pentru completarea art. 258 din Codul penal din 19 martie 2008, M. Of. 228/2008;

sunt convins ca nu aveti sanse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu popescu-sorin popescu-sorin Pentru fapta de abuz in serviciu prevazuta de art 246 raportat la 248 indice 1 este necesara existenta plangerii prealabile? Stiti cumva decizii ale SCJ date ... (vezi toată discuția)
Unde se depune plangerea? pneuros pneuros Doresc sa depun o plangere penala pentru abuz, impotriva primarului si a unui agent din politia locala a municipiului amandoi implicati in acelasi caz ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila abuz in serviciu popescu-sorin popescu-sorin Am fost condamnat pentru abuz in serviciu prev de art 246 raportat la art 248/1 desi nu exista plangere prealabila conf art 258 alin2Cp Desi am invocat acest ... (vezi toată discuția)