avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 112/1995 modificata 2011
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 112/1995 modificata 2011

buna seara. As avea si eu nevoie de un sfat in legatura cu aceasta lege despre care pina acum vreo doua zile nu aveam nici o idee ca ar exista. O sa incerc sa prezint problema cit mai exact, pt a primi un raspuns cit mai exact. As dori sa cumpar un apartament care are ceva legaturi cu aceasta lege. Legaturile sunt de felul urmator. Cu ceva vreme in urma, pe vremea altui regim (inainte de 1989) proprietarul initial a fugit in afara, iar statul roman ca pedeapsa, au confiscat apartamentul, dupa care l-au vindut (ICRAL Titan, sau ceva de genul asta) proprietarului actual. Anii au trecut, si am aparut si eu in aceasta ecuatie, dornic de a cumpara apartamentul despre care este vorba prin intermediul programului "prima casa". Problema mea este de felul urmator, am sanse sa platesc rate jumatate din viata mea, dupa care sa vina proprietarul initial, si sa incerce sa isi recupereze apartamentul. Actualul proprietar m-a asigurat ca proprietarul initial al apartamentului a fost despagubit material de catre statul roman in urma unui proces. Ce sanse am sa verific cit mai axact aceste lucruri si sa ma pot asigura 100 % ca nu voi avea probleme ulterioare. Are vreun rost sa ma complic cu o asemenea tranzactie, atita timp cit pe piata exista o oferta foarte mare si in mod sigur pot gasi un apartament fara nici un fel de probleme. Acum actele apartamentului sunt la banca pentru a fi verificate de catre juristii bancii, dar nu cred ca pe banca o intereseaza ce probleme are apartamentul, atita timp cit eu fac contranctul, eu trebuie sa il si platesc, indiferent de eventualele mele probleme ulterioare cu proprietarul initial.
Astept un raspuns.
Multumesc frumos.

P.S.: imi cer scuze daca am postat in categoria corecta de pe forum, dar nu sunt foarte familiarizat cu termenii. :(
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 15:07, 24 Octombrie 2012
Cat de precis nu stiu, dar daca fostul proprietar a fost despagubit, daca cartea funciara nu arata ca apartamentul are o reclamatia al fostului proprietar, daca nu exista nicio adnotare de vreun drept decat cel de poprietatea de cel care va vinde, nu aveti de ce va indoiesc pentru ce va apara dreptul al tertului care dovandeste proprietatea dupa informatia publica al serviciul de cadastru. Parerea mea. Oricum aveti niste informatia despre reclamatia al fostului proprietar, nu aveti si datele personale? In acest caz daca va informeaza cu confirmare de primire despre o reclamatia poate ce pierdeti conditia de tertul de buna credinta dar puteti confirma situatia reala al imobilului.
multumesc frumos pt raspuns. din cite inteleg eu, daca fostul proprietar a fost despagubit, eu nu ar trebui sa mai am nici o problema. Cum as putea sa verific, daca fostul proprietar a fost despagubit sau nu, in afara de a vorbi cu el, asta in cazul in care am cum sa il gasesc si sa vb cu el. Ceva hartii, hotariri judecatoresti sau mai stiu eu ce altceva de genul nu ar trebui sa existe pe undeva, eventual la actualul proprietar?
Multumesc frumos.
Daca actualul proprietarul nu stie despre procesul, dar stie despre el, si dv prin notar n-ai gasit nimic la cartea funciara, singura garantia de a pastra dreptul la proprietate confiscata in fata tert de buna credinta, nu pot sa va spun cum puteti afla. Teoric, prefectura stie despre aceste dosarele, dar trebui sa aveti numele fostului proprietar cel putin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina neplatita de fostul proprietar cristina310 cristina310 Buna! Acum 5 luni am cumparat o masina pe care luna trecuta am lovit-o, paguba totala. Azi am primit o scrisoare de la compania de asigurari in care ma anunta ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat de la adjudecatar csirbu csirbu Buna ziua! In noiembrie 2015 am cumparat un apartament de la o persoana care l-a adjudecat in urma unei licitatii la o executare silita. Fostul proprietar a ... (vezi toată discuția)
Situatie mostenire niccu niccu Buna seara, Am o cunostinta a carui tata a decedat,dar nu a fost anuntat despre deces. Verificand la fostul ICRAL,i s-a confirmat ca tatal a devenit ... (vezi toată discuția)