avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Apartament cumparat de la adjudecatar
Discuție deschisă în Executare silită

Apartament cumparat de la adjudecatar

Buna ziua! In noiembrie 2015 am cumparat un apartament de la o persoana care l-a adjudecat in urma unei licitatii la o executare silita.
Fostul proprietar a avut mai multe credite la mai multe banci si in final a fost executat silit de una dintre bancile la care avea un credit de valoare mai mica fata de cealalta. Acum banca la care fostul proprietar avea creditul mai mare a facut conrestatie la executarea facuta de banca cu creditul mai mic. Deasemenea si fostul proprietar a facut conrestatie la executare.
Apartamentul a fost adjudecat la a doua licitatie pentru suma de 4200 de euro, a fost inscris in cartea funciara pe numele noului proprietar liber de sarcini.
Eu am cumparat apartamentul cu suma de 15000 euro, contract de vanzare cumparare incheiat la notar, inscris in cartea funciara ca unic proprietar, apartamentul este liber de sarcini.
Exists vreo posibilitate ca vechiul proprietar sa castige conrestatie la executare iar eu sa pierd apartamentul?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters95306 , utilizator 09:33, 3 Iulie 2016
Articolul 723 Dreptul la intoarcerea executarii
(1) In toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita, cel interesat are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia. Cheltuielile de executare pentru actele efectuate raman in sarcina creditorului.
(2) Bunurile asupra carora s-a facut executarea se vor restitui celui indreptatit, fara insa a se aduce atingere drepturilor definitiv dobandite de tertii de buna-credinta.
(3) In cazul in care executarea silita s-a facut prin vanzarea unor bunuri mobile, intoarcerea executarii se va face prin restituirea de catre creditor a sumei rezultate din vanzare, actualizata in functie de rata inflatiei, cu exceptia situatiei cand se aplica art. 777.

Articolul 724 Modalitatea de restabilire
(1) In cazul in care instanta judecatoreasca a desfiintat titlul executoriu sau insasi executarea silita, la cererea celui interesat, va dispune, prin aceeasi hotarare, si asupra restabilirii situatiei anterioare executarii. In cazul in care bunul supus executarii silite este un bun imobil, instanta va dispune asupra efectuarii operatiunilor de carte funciara necesare, fara insa a se aduce atingere drepturilor definitiv dobandite de tertii de buna-credinta, potrivit regulilor de carte funciara.

Din cele relatate de dvs., este evident că aveţi calitatea cumpărătorului de bună credinţă care a dobândit definitiv dreptul de proprietate asupra imobilului.
Multumesc pentru raspuns!
Concluzia este ca nu pot fi deposedat de bunul cumparat de buna-credinta, nu-i asa?
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
csirbu, utilizator
Si cu întoarcerea executării silite cum rămâne? Debitorul care a fost executat pe nedrept (din moment ce executarea sau titlul executoriu a fost anulat) rămâne de pagubă? Care e continuarea, din punctul de vedere al debitorului executat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita- blocare conturi stf_stf stf_stf buna ziua am fost executat silit si mi-au fost blocat contul bancar .Am depus contestatie la executare si am urmatoarea intrebare: daca platesc suma din ... (vezi toată discuția)
Intoarcere executare silita !!!!!!!!! Lixu Lixu Buna seara,va rog sa ma ajutati in ce temei din NCPC pot s fac o cerere intoarcere executare silita ,parata refuza sa-mi restituie sumele incasate ,dupa ce ... (vezi toată discuția)
Urmarire imobiliara + poprire salar Atomus Atomus In primavara acestui an am fost executat silit (proprire pe salar) pentru un credit facut in anul 2006 in valoare de 16000.Din luna iunie sunt in proces cu ei ... (vezi toată discuția)