avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare apartament

Buna ziua,
vreau sa cumpar un apartament pe numele fiului meu care este minor (in speta are 17 ani). Cum procedez?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 00:27, 25 Octombrie 2012
Cereti la serviciul de autoritate tutelara din cadrul primariei unde are minorul domiciliul o incuviintare scrisa in acest sens. Prin incuviintare se va imputernici si o persoana care sa semneze impreuna cu minorul (in speta, dvs). De asemenea, va vor intreba de unde are copilul banii sa cumpere. Cel mai probabil prin donatie de la dvs, astfel incat in contractul de vanzare veti avea si calitatea de "procurator de fonduri prin donatie".
Autoritatea tutelară sau instanţa de tutelă? (art.119 C.civil, art.150 C.civil coroborat cu art.502 C.civil).

Prin urmare, încuviinţarea cumpărării unui imobil pe numele minorului revine instanţei de tutelă. Aceeaşi instanţă va desemna un curator special în situaţia în care părintele nu îl poate asista pe minor la încheierea actului din cauza contrarietăţii de interese.

Părintele (sau curatorul) nu va semna alături de minorul de 14 ani (acesta semnînd personal actul) ci doar îl va asista.

mi se pare destul de complicat, nu vroiam decat sa sar peste etapa de a face alte acte pe numele lui intr-un viitor apropiat(de fapt alte taxe la care nu le vad rostul)
Sunt de acord ca incuviintarea trebuie solicitata instantei de tutela, dar in practica de zi cu zi am constatat ca aceasta nu exista (cel putin in cele 5-6 cazuri pe care le-am avut in ultimul an). Pana la constituire, tot autoritatea tutelara se ocupa de asta.
Daca nu e graba mare, asteptati sa implineasca 18 ani si ati eliminat toate complicatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa copilului minor angelmarian angelmarian pot trece o locuinta pe numele copilului minor(3 ani),cu un contract de vanzare-cumparare sau prin donare de la o matusa? daca parinti au datorie de exemplu ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui imobil in coproprietate cu un minor milka007 milka007 Daca minorul are 15 ani poate sa hotarasca: singur ,sub tutela mamei , sau trebuie instituit curator? (vezi toată discuția)
Vanzare imobil MARGARITc MARGARITc Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)