Am fost citata ca martor la un proces ce se desfasoara in Germania. Am fost contactata de o domnisoara care mi-a dat o adresa la care sa confirm daca ma pot deplasa pana acolo. Ideea e ca nu vreau sa fiu martor la un proces in care din cate am inteles faptele s-au petrecut acum 6 ani. Se poate sa refuz sa fiu martor? Si in ce limba ar trebui sa trimit e-mail-ul? Si cred ca cea mai importanta intrebare ar fi daca trebuie sa angajez un avocat care sa vorbeasca in numele meu? Multumesc.
Sanctiunea neprezentarii ar trebui sa o intrebati in Germania. De asemenea, ar trebui sa existe posibilitatea unei comisii rogatorii, adica instanta din Germania deleaga o instanta din Romania sa va audieze.
Nu aveti dreptul de a refuza sa depuneti marturie in cadrul procesului penal.
Nu va este necesara angajarea unui avocat pentru ca se va face audierea dumneavoastra printr-o comisie rogatorie in Romania daca statul german tine neaparat sa fiti audiata.
Si persoana inculpata daca insista in audiere situatia va fi aceeasi in conditiile in care instanta germana a admis cererea de probatiune a inculpatului.