avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actionar srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actionar srl

sunt actionar intr-un srl cu un procent de 25% nsi doresc sa ies din afacere. Cum mi se calculeaza suma pe care ar trebui sa o primesc si care este modul de cedare a partilor?
Cel mai recent răspuns: fortecapital , utilizator 16:34, 7 Iunie 2024
Pentru cedarea partilor sociale intocmiti contract de cesiune a acestora. Daca cesionati partile sociale la valoarea nominala inscrisa in actul constitutiv, primiti contravaloarea lor, adica ceea ce ati adus capital. Spre exemplu capitalul social este de 1000 lei, reprezentand 100 parti sociale a cate 10 lei valoarea nominala. Dumneavoastra detineti 25%, adica 25 parti sociale, rezulta ca primiti 250 lei.
Daca cesionati la o valoare mai mare decat valoarea nominala, trebuie sa platiti impozit pe venitul realizat din cesionarea partilor sociale detinute.
Si daca firma detine bunuri in valoare de...sa zicem 100000? Cum se stabileste care e valoarea partilor sociale? Se face o expertiza? As fi interesat de pasii care trebuie facuti in vederea evaluarii partilor sociale.

Va multumesc
Patrimoniul societatii nu are nici o treaba cu valoarea partilor sociale. Valoarea partii sociale este stabilita de asociati si inscrisa in actul constitutiv.
O societate comerciala poate avea un capital social de 200 lei si un patrimoniu de 10.000 lei.
Totuși , este important sa luăm în considerareși prevederile art. 11 din Codul Fiscal potrivit căruia, autoritățile fiscale pot ajusta suma veniturilor sau a cheltuielilor oricarora dintre persoanele implicate, dacă se constata ca pretul de piata al tranzacției nu este corectreflectat.
Prin urmare, în situația descrisă de dvs, valoarea de cesiune, artrebui stabilită astfel incat sa acopere nu doar valoarea nominală acapitalului social ci și valoarea reala a proprietății. Într-o economie funcțională de piața, nu ar fi de acord nimeni sa cedeze firma cu 1.000 euro și sa piarda o proprietate de 1 mil de euro.

Legea 31/1990
Art. 226
(3)Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, sestabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau,în caz de neînţelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate desocietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Asocierea intr-un s.r.l. Ovidiu Ionel Ovidiu Ionel Buna ziua! Doresc sa ma asociez intr-o S.R.L. infiintata in anul 1991 care are un patrimoniu destul de frumusel. Ce acte sunt necesare sa fac ca sa nu am ... (vezi toată discuția)
Retragere actionar cu preluare imobile venere venere Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile ... (vezi toată discuția)