avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat trimis la cursuri dupa orele de program. Sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat trimis la cursuri dupa orele de program. Sunt ore suplimentare sau nu?

Buna ziua,

Un angajat are programul de lucru de la ora 9 la 17. De la ora 14 la 20 merge la cursuri, trimis de firma angajatoare. Orele de la 17 la 20 sunt considerate ca fiind ore suplimentare?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alina_f , utilizator 09:02, 26 Octombrie 2012
Nu are cum sa fie considerate ore suplimentare ... Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Ok, dar nu mi se pare normal ca angajatorul sa te aiba la dispozitia lui de la 9 dimineata la 20 , 11 ore pe zi, 2 saptamani, fara sa te plateasca cu nimic in plus. Act aditional nu s-a facut. A fost trimis la curs si atat.
??? Nu exista si alte variante?
Nu vad alta posibilitate decat incheierea unui act aditional in aceasta privinta ...
d-ul freeelis are perfecta dreptate.
Eu in situatii similare cu angajati trimisi de angator la cursuri de formare profesionala am procedat, cu acordul conducerii, astfel:
1. fie am tinut cont ca durata efectiva a cursurilor si a celor prestate in activitate sa nu depaseasca programul normal de lucru de 8 ore/zi, asa cum este stipulat in CIM ale salariatilor;
2. fie am tinut cont ca si durata totala a activitatii desfasurate la locul de munca cumulata cu durata cursurilor sa nu depaseasca pe zi 11 ore (pt a nu intra sub incidenta art. 115(2) din Codul Muncii, republicat).
In acest de-al doilea caz, am acordat ore libere platite pentru ceea ce a depasit cele 8 ore de program normal, conform CIM al acestor salariati.
3. daca durata zilnica a cursurilor a fost si de 8 ore/zi, am solicitat salariatului sa se prezinte doar la cursuri si sa nu se mai prezinte la locul de munca.

Angajatorul chiar daca el este cel care a dispus efectuarea acestor cursuri, practic salariatul a desfasurat activitate in interesul acestuia atat la locul de munca cat si la cursuri.
Si ar mai fi un aspect .. dupa terminarea cursurilor angajatul poate pleca fara a plati nimic ...

Alte discuții în legătură

Formare profesionala dupa serviciu mihaipreotescu mihaipreotescu Buna ziua! Institutia la care lucrez vrea sa ma trimita la un curs de formare profesionala, cu durata de 136 ore, dupa orele de program si fara scoatere din ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa dau banii inapoi? orlandobarbulescu orlandobarbulescu La firma unde lucrez, mi s-a spus ca ma vor promova in cateva functii cu atribuirea drepturilor salariale corespunzatoare cumului de functii. Am fost trimis ... (vezi toată discuția)