Institutia la care lucrez vrea sa ma trimita la un curs de formare profesionala, cu durata de 136 ore, dupa orele de program si fara scoatere din productie.
Adica am program de lucru normal de la 8-16:00, iar cursul de formare incepe la ora 17:00, zilnic.
Este legal si normal? Ce pot face pentru a beneficia de timpul normal de odihna?
Timpul de muncă are următoarea definiție:
„Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.”
De asemenea, art. 120 din Codul Muncii specifică:
„(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident”
Dumneavoastră vă aflați la dispoziția angajatorului și îndepliniți sarcinile sale. Acest curs de formare profesională se încadrează ca timp de muncă suplimentară, așadar aveți dreptul la:
„Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
[ 4 adnotări ]
Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.”
Cred ca se face o confuzie referitor la munca suplimentara ... Numai munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara.
Niciun articol de Codul Muncii nu prevede ca cursurile de formare profesionala efectuate dupa orele de program sunt considerate munca suplimentare.
Astfel, salariatilor li se cuvin drepturile stabilite de Codul muncii pentru munca suplimentara numai cand presteaza munca in afara duratei normale a timpului de lucru nu si in situatia in care participa la cursuri de pregatire profesionala.
@freelis - Si atunci care este solutia? Pentru mine este tot o munca, din moment ce nu beneficiez de timpul meu liber de dupa serviciul meu "oficial"
E adevarat ca in Codul Muncii nu se specifica asa ceva. Si atunci?
„Art. 196. [reglementarea activităţii de formare profesională]
(1) Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Art. 197.
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.”
Conform celor de mai sus și coroborat cu definiția timpului de muncă, eu consider că aceste lucruri trebuie reglementate în contractul de muncă prin act adițional agreat de părți.
Dacă acest lucru nu se întâmplă și se refuză acordarea drepturilor aferente timpului de muncă, se poate refuza participarea la curs în afara programului normal de lucru, angajatul fiind protejat de timpul de muncă stipulat în C.I.M. de 8 ore/zi și 40 de ore pe săptămână. În afara acestor ore, angajatorul nu are nicio bază legală pentru a-i solicita angajatului să facă ceva, atât timp cât acel timp nu este remunerat sau compensat prin ore libere.
@MihaiCochior
Da, mi s-a facut act aditional la CIM, unde se specifica faptul ca voi participa la cursul de formare profesionala, "fara scoatere din activitate" si ca acest curs nu este considerat ca timp de munca, pentru ca ar fi un fel de "reformare profesionala". E adevarat ce spune freelis mai sus, niciun articol din Codul Muncii nu prevede exact acest caz. Daca ar fi tinut o zi, doua, n-ar fi fost problema, dar el tine aproape o luna. As putea sa refuz sa ma prezint la curs, dar ei imi cer baza legala pentru care solicit ore libere si-mi spun ca nu este specificat exact in nicio lege.
Exista vreun precedent similar, care s-a rezolvat in favoarea angajatului?
Multumesc!
Ore suplimentare
ioana07
In cursul anului 2010 am lucrat 182 ore suplimentare pe care le pot dovedi cu pontaje,grafice si condica prezenta.Mai am posibilitatea ca in 2011 aceste ore ... (vezi toată discuția)