avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fereastra cu vedere in clar la 1m de hotar , ambele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fereastra cu vedere in clar la 1m de hotar , ambele proprietati fiind vechi

Situatia este urmatoarea :
doua proprietati ambele cu case vechi , una din ele are o ferestra catre cealalta cu vedere in clar , zidul casei cu fereastra este la distanta de 1 metru de hotar ,casa respectiva fiind construita prin 1950 .
Nu exista nici o declaratie scrisa ca vecinul s-ar fi dat acordul pentru acea ferestra ,
in momentul de fata niciuna din case nu mai are proprietarii vechi care au construit acele case.
In acest moment vecinul cu fereastra amplasata ilegal isi renoveaza casa si a inlocuit ferestra veche cu una din PVC , celalalt vecin i-a cerut sa renunte la fereastra in clar , l-a rugat sa-si puna geam sablat , sa devina doar ferestra de lumina .
In momentul inlocuirii ferestrei vecinul n-a cerut acordul nimanui, a pus fereastra noua in locul celei vechi.
Este legala amplasarea acelei ferestre cu vedere in clar acum? poate fi sesizata primaria sau alte institutii pentru a-i aplica amenda vecinului cu fereastra ?

Stimate utilizator, omul nu a facut decat sa isi imbunatateasca aspectul casei pe o structura deja existenta. Si acum daca vine un proprietar nou ce faci strici casa? Si daca tot sunteti asa aproape credeti ca trebuie sa va supravegheze pe fereastra, din curte nu poate sa o faca? Eu tot nu inteleg cum oamenii isi cauta motive de galceava din orice, in loc sa aiba relatii de buna vecinatate....
domnule utilizator, dumneavoastra daca imbunatatiti aspectul propriei case cereti acordul vecinului? Atat timp cat casa vecinului a fost construita legal la momentul x din anul y, dumneavoastra ce doriti acum: sa modificati omului structura casei? Dar cand ati achizitionat propria casa nu stiati ce vecinatati aveti?...probabil aveti prea mult timp liber de pierdut pe la institutii degeaba si sa cautati nod in papura vecinilor....
Conform Codului civil, este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre o proprietate si fereastra pentru vedere apartinand fondului invecinat si care este orientata spre aceasta proprietate.Daca fereastra pentru vedere nu este paralela cu linia de hotar spre fondul invecinat, distanta nu poate fi mai mica de 1 metru. Fereastra de lumina, poate fi construita fara limita de distanta , cu conditia ca modul de construire sa impiedice vederea spre fondul invecinat. Puteti sa va adresati instantei pentru obligarea proprietarului la inlocuirea ferestrei de vedere cu una de lumina.
Am citit codul civil , si stiu ce spune acel cod legat de distante si ferestre , dar totusi intrebarea este daca se poate sesiza vreo institutie a statului sa aplice amenda , fara sa se ajunga la proces. Dumneavoastra mi-ati dat un raspuns care implica si un avocat , etc ( tineti cu breasla dumneavoastra ) :))
D-na av. Cristina Hodut sunt multe case din trecut cu asemenea structuri, sau si mai bine zis au fost corpuri de case la 1 metru departare una de alta, care au apartinut aceleasi familii, pe aceeasi proprietate. La succesiune, corpurile de casa au revenit diversilor mostenitori care pe parcurs le-au instrainat si acum se gasesc in cele mai bizare situatii raportate la prevederile codului civil si al Legilor legate de urbanism, etc....Nu ma mai leg de alte procese cu asemenea cereri, ma leg numai de un proces personal al mamei cu fratele ei pe aceeasi tema, unde a pierdut cu cel mai mare "succes" fratele, el cerand sa ne ecranam cumva ferestrele ca-l spionam in curte si legea ii permite....Judecatoarea l-a intrebat un singur lucru daca golul de fereastra este nou sau daca asa a fost construita casa prin 1930!
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
ContSters259670, utilizator

Alte discuții în legătură

Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Umbrirea ferestrelor cosma2 cosma2 Detin o casa imrejmuita pe una dintre laturi din gard zidit la o inaltime de aprox. 2.2-2.6m .Vecinii mei sustin (printre altele) ca ,prin acest gard le-am ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra? costara costara Am si eu o problema referitor la vecini. Am cumparat o casa care are fereastra spre vecinul la mai putin de 1.90 cm. Pana acum nu a fost problema intre ... (vezi toată discuția)