avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

conform OUG158/2005,asiguratii beneficaza de 90 de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca,in decurs de 12 luni,incpand cu prima zi de imbolnavire,daca depasesti 90 de zile ai nevoi de avizul medicului expert.tot aceeasi ordonanta prevede si dreptul la concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav.
intrebarea mea este:acest 2 categorii de concedii se cumuleaza in cele 90 de zile sau se socotesc separat?eu am stat cu copilul meu in varsta de 2 ani prin spitale si am cu el aproximativ 40 de zile de medical in ultimele 12 luni,acum daca eu m-am imbolnavit si vreau sa-mi iau mdical cate zil mai am dreptul ? 90 pentru ca u nu am fost bolnava in 12 luni sau se scad din 90 zilele luate cu copilul?

va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: norocel1 , utilizator 17:40, 26 Octombrie 2012
In cele 90 de zile se iau in calcul numai concediile medicale pentru dvs. nu si cele pentru copil.
va multumesc f mult pentru raspuns.daca mai puteti sa-mi raspundeti la o singura intrebare:cum fac "o delimitare"intre zilele de c.m. adica am vrut sa-mi iau medical pt mine si mi s-au cerut zilele de cm din ultiml 12 luni,iar angajatorul mi le-a trimis la comun si pe cle avute cu baiatul,iar in cazul acesta doctorul care imi da medicalul nu are cum sa stie care e situatia....
1. - Angajatorul stie ce fel de concediu medical ati avut in fiecare luna deoarece pe certificatele medicale este inscris codul de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate.
- Un exemplar din certificatul medical ramane la angajator asa ca nu are decat sa caute pe 12 luni in urma si sa verifice.

2. Codurile de care vorbeam mai sus sunt:

01 Boala obisnuita
02* Accident in timpul deplasarii la/ de la locul de munca
03* Accident de munca
04* Boala profesionala .
05 Boala infectocontagioasa din grupa A .
06 Urgenta medico-chirurgicala
07 Carantina
08 Sarcina si lauzie
09 Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la 7 ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru
11 Trecerea temporara in alta munca
12 Tuberculoza .
13 Boala cardiovasculara
14 Neoplazii, SIDA
15 Risc maternal

3. - Prin Ordinul MS/CNAS nr. 130/351 din 9 februarie 2011 s-a introdus noul formular de adeverinta care cuprinde si codul de indemnizatie nu numai zilele de concediu medical asa ca nu se pot face confuzii.

- Intrati pe
www.avocatnet.ro/content/con...
si gasiti noul model de adeverinta medicala.
multumesc f mult pentru promptitudine si claritatea raspunsului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat concediu poate da medicul de familie? elennna elennna cat concediu poate da medicul de familie intr-o luna? dar intr-un an? (vezi toată discuția)
concediu medical vali cracana vali cracana Cu cat la suta se plateste certificatul medical cu codul 321 si 325 (vezi toată discuția)
Concediu medical- insarcinata monicaelena83 monicaelena83 Buna ziua. In ultimele 6 saptamani am fost in concediu medical, sunt insarcinata si as dori sa stiu cat concediu medical am voie sa iau fara a trece pe risc ... (vezi toată discuția)