Am inaintat o actiune pentru iesirea din invidiziune asupra unui teren. Suntem 5 parti (eu mostenesc una dintre parti) iar de 2 dintre acestia nu stiu nimic de mai multi ani. Exista zvonuri ca ar fi decedat, nu cunosc acest aspect deoarece nu am tinut niciodata legatura cu ei fiind vorba de o mostenire.
Toti 5 sunt trecuti cu nume si adresa pe un certificat de mostenitor deschis in 1991. Eu i-am citat pe cei de acolo la adresa din certificat.
Q: Mi se poate respinde actiunea (in 8 zile am primul termen) pe motiv ca i-am citat pe acei 2 care ar fi morti?
Daca nu sunteti sigur de adresele acelea vechi de peste 20 de ani, atunci solicitati instantei sa faca adrese catre Serviciul de evidenta populatiei. Oricum este posibil sa se intoarca citatiile cu mentiunea" persoana necunoscuta la adresa " .
In cazul in care va judecati cu acele persoane si fie sunt decedate, fie nu sunt citate la adresa corecta de domiciliu, sentinta astfel pronuntata va fi foarte usor anulata de catre persoanele interesate.
De asemenea as dori sa precizez ca in afara certificatului de mostenitor (autentificat la notar in 1991) si a dovezii ca eu si cei pe care ii mostenesc au platit impozit la primarie (la zi) timp de 21 de ani, alte acte nu mai am. Mentionez ca nu exista CF pentru acest imobil.
Mai am nevoie si de alte acte pentru dovedirea proprietatii?
Certificatul de mostenitor nu face dovada proprietatii.
In acel certificat trebuie sa scrie cum a dobandit decedatul acel teren. Daca este mentionat un numar de act de vanzare cumparare/titlu de proprietate faceti demersuri pt obtinerea acestuia la arhivele statului sau la arhiva notariatului de stat, eventual la dosarul fiscal de la primarie.
In certificat nu este precizat decat ca decedatul a "mostenit de la parintii sai prin buna si dreapta folosinta". Ceva de genul. Nu este precizat nimic altceva. Am contactat notarul (la fostul notariat de stat) care mi-a spus ca la dosar nu se mai afla nicun titlu de proprietate.
O sa ma duc la primarie sa vad in ce baza s-a deschis rolul fiscal.