avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenitor 1987
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenitor 1987

In certificatul de mostenitor efectuat in 1987 sunt precizate bunuri imobile:
"Una casa din prefabricate, {...} pe terenul {...}". Conform noilor legi in certificat trebuie precizat "si un teren" pentru a fi luat in considerare la certificatul cadastral.
In momentul de fata cadastrul nu poate fi facut din cauza certificatului de mostenitor in format vechi, si notarul nu poate efectua nici un act (exceptie facand succesiunea) fara cadastru.
Dosarul care sta la baza Certificatului de mostenitor din 1987 nu mai exista in arhiva notariala pentru ca este trecut de termenul de 10 ani.
Ce se poate face in aceasta situatie?
In 1987 terenul trecea in proprietatea statului. Pentru teren ar fi trebuit depusă cerere pentru emiterea unui titlu de proprietate in baza Legii nr.18/1991 sau restituit prin Ordinul Prefectului. Interesati-va la Primărie. Daca nu există nici titlu de proprietate, nici Ordinul Prefectului, nu puteti obtine acte de proprietate decât pe cale judecătorească, printr-o acțiune în constatarea proprietății.
Ori exista un titlu de proprietate in baza legii 18/1991, ori un ordin al prefectului.

Daca nu aveti un titlu de proprietate, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea constatarii drepului de proprietate , pe calea uzucapiuni .( art .1847 din vechiul Cod civil ) , iar in ceea ce priveste constructiile , invocatii accesiunea imobiliara artificiala.

Uzucapiunea reprezinta o modalitate originara a dobandirii dreptului de proprietate, o dovada absoluta a dobandirii dreptului de proprietate.

Aceasta produce efecte retroactive.( asadar, dreptul de proprietate se constata de cand a fost exercitata posesia ).

Posesia trebuie sa fie una utila, neviciata, publice( deci sa nu fie clandestina ), continua ( fara a fi discontinua, exercitata in mod permanent, fara intermitente considerabile ), neintrerupta , sub nume de proprietar.

Posesia de lunga durata presupune stapanirea vreme de 30 de ani, a bunului.

Se vor verifica istoricul de rol fiscal,situatia juridica a bunului.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de proprietate s.stefan s.stefan Buna seara, Bunica mea are in proprietate o casa cu anexe gospodaresti (grajd, etc) inscrise pe rol la primarie, pe numele ei de aprox. 40 ani. In acea ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana vanzare teren-care sunt riscurile? dennis1 dennis1 In anul 1980 s-a facut succesiunea in patru mostenitori, doi mostenitori sunt straini de mostenire, prin renuntare. In anul 1998 a fost redactata o ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? MadalinaAb MadalinaAb Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)