Buna ziua
Am si eu o nelamurire legata de transferul in cadrul aceleiasi companii, dar in orase diferite.
Avand in vedere ca in codul muncii nu exista posibilitatea de desfacere a contractului de munca prin transfer si a faptului ca firmele din cadrul companiei sunt inregistrate separat la Registrul Comertului , am fost nevoita sa-mi depun demisia la firma de provenienta si sa inchei un nou contract la firma noua.
Este legal ca in noul contract sa imi apara din nou perioada de proba de 30 de zile calendaristice,la un transfer care se realizeaza dupa un an de activitate in aceeasi companiei si mutarea pe acelasi post?
Cum ar trebui sa procedez, pentru ca in codul muncii nu este specificata obligativitatea introducerii in contract a acestei perioade de proba, iar la firma mi s-a spus ca este doar o formalitate si ca acesta este contractul standard pe care nu vor sa-l modifice.
Va citez mai jos din Legea 53/2003 Codul Muncii:
Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Art. 32. - (1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situatia în care acesta debutează la acelasi angajator într-o nouă functie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu conditii grele, vătămătoare sau periculoase.
La incheierea unui nou contract de munca, fie si cu acelasi angajator, trebuie sa existe aceasta perioada de proba. Daca nu este stipulata numarul de zile al acestei perioade de proba nu va putea inregistra contractul de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca.
Pentru cel de-al doilea c.i.m. se poate stabili o noua perioada de proba. Stabilirea perioadei de proba nu este obligatorie pentru angajator ... legea prevede ca "se poate stabili ....", este o norma dispozitiva de la care partile pot deroga.
Le-am explicat celor de la firma ca legea nu obliga la aceasta perioada de proba si mi s-a spus ca acest contract este standard in companie si nu vor sa-l modifice.
In cazul acesta singura mea optiune este sa nu semnez?
De regulă, stabilirea unei perioade de probă este facultativă pentru angajator. Este admisa stabilirea unei perioade de proba sub numarul de zile prevazut de codul muncii.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Perioada de proba
florina_cr
daca un salariat a fost incadrat pe perioada determinata inspector de specialitate,in cadrul compartimentului contabilitate, iar acum se incadreaza perioada ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba
rraicu
Buna!
Am si eu o intrebare legata de perioada de proba ; pentru functiile de executie aceasta este, cf. legii, de 30 zile iar pentru functiile de conducere ... (vezi toată discuția)