avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Mai am o intrebare,nu am facut succesiunea dupa moartea tatalui meu care a decedat acum 4 ani.O pot face si ce costuri implica acest lucru,multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 19:50, 26 Octombrie 2012
Da puteti dezabate succesiunea , iar costurile o sa vi le comunice notarul.
Sigur ca o puteti face. Insa veti plati un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale. Onorariul notarului se calculeaza in functie de bunurile aduse la masa succesorala, bunuri care au apartinut defunctului. Trebuie sa prezentati la un notar de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu cu certificat de deces, cu actele de stare civila ale dvs si a celorllati mostenitori pt a dovedi relatia de rudenie cu defunctul, 2 martori carel au cunoscut pe defunct de mai Bine de 10 ani, actele de proprietate pt bunurile ce au apartinut defunctuli, certificate fiscale pt bunuri imobile, cartile de identitate ale mostenitorilor. In functie de bunuri notarul va va calcula onorariul si impozitul .
Art. 74
(1)Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin inscrisuri sau orice alte mijloace de proba admise de lege.


Legea nr.36/1995 nu stabileşte nicio condiţie cu privire la momentul de la care martorii ar trebui să-l fi cunoscut pe defunct. Iar dacă legea nu prevede, nimeni altcineva nu poate stabili, ca o condiţie a validităţii depoziţiei martorului, o astfel de perioadă.



Da asa este domnule avocat, insa cu car martorul I'l cunostea de mai demult pe defunct cu atat mai Bine....pentru ca trebuie sa declare pe proprie raspundere, declaratia falsa pedepsindu se conform art 292 CP, anumite aspecte din viata celui a carei succesiune se dezbate. Incheiere finala pe care o redacteaza notarul public inainte de eliberarea certificatului de mostenitor se bazeaza inclusiv pe declaratiile acestor martori. Eu una consider ca termenul de 10 ani este unul minim pentru a lua o depozitie d martor in cadrul dezbaterii unei succesiuni, avand in vedere ca martorii declara cati copii a avut defunctul firesti sau sau adoptati, daca la data decesului era sau nu casatorit, daca parintii acestuia mai sunt in viata, in lipsa acestor rude daca exista colaterali privilegiati...aceste informatii nu le poti obtine de la un martor care l a cunoscut pe defunct doar de un an sau 6 luni .....sau.....
Declaraţie falsă? Păi o declaraţie falsă poate da şi martorul care îl cunoaşte de 50 de ani!

Martorul declară ceea ce ştie.

Ca notar, aţi putea refuza depoziţia unui martor care îl cunoaşte pe defunct de 2 ani? Cum aţi motiva acest refuz, ce temei legal aţi invoca? Dacă succesibilii nu pot aduce martori care să-l fi cunoscut pe defunct în urmă cu cel puţin zece ani? Nu dezbateţi succesiunea?

Eu despre asta vorbeam. Ar fi un abuz nepermis din partea notarului. Legea e lege, nici nu putem adăuga la ea şi nu putem porni de la prezumţia că martorii mint.



Alte discuții în legătură

Succesiune bianca79000 bianca79000 Buna ziua, poate cineva sa-mi spuna daca este adevarat ca succesiunea facuta intr-un an de la deces este considerabil mai ieftina?este vorba de un ... (vezi toată discuția)
Succesiune si donatie Daniela Elisabeta Daniela Elisabeta locuiesc cu sotul si copiii in Italia de 4 ani. socrul meu a decedat in 31.12.2010. exista 3 frati mostenitori . unul este sotul meu. ceilalti 2 traiesc in ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea unui parinte adiram adiram Buna ziua! In urma cu aproape un an de zile, mama mea a decedat. Noi am ramas 4 frati astfel eu sunt unicul copil al cuplului, fratele meu este al mamei ... (vezi toată discuția)