Trebuie sa mergeti la un notar public competent (orice notar care isi are sediul in circumscriptia judecatoriei unde a avut ultimul domiciliu defunctul) sa dezbateti succesiunea dupa socrul dumneavoastra, unde ca mostenitori vor fi soacra dv. (daca mai traieste) si copiii acestuia (sotul dv. si ceilalti doi frati ai sai).
Daca soacra nu mai traieste si o parte dintre bunurile care fac parte din masa succesorala a socrului se aflau si in proprietatea acesteia, atunci trebuie dezbatuta si succesiunea soacrei (daca nu cumva ati dezbatut-o deja), si va fi in acest caz o succesiune succesiva - veti obtine un certificat de mostenitor pentru ambii defuncti.
Dezbaterea succesiunii nu este de durata - se poate face in cateva zile, daca nu chiar de pe o zi pe alta (durata este data de anumite verificari pe care le face notarul public), cu conditia sa aveti toate actele in regula, si sa nu trebuiasca sa "umblati" dupa altele.
Ca acte, pe langa certificatul de deces si actele de proprietate, mai este necesar sa prezentati: certificatele de nastere ale mostenitorilor, certificatele de casatorie (daca e cazul - pentru soacra si pentur mostenitoarele care si-au schimbat numele pentru casatorie), certificat de atestare fiscala, si doi martori care sa fi cunoscut situatia defunctului (cati copii avea, etc.) si care sa dea o depozitie in fata notarului care dezbate succesiunea. Si, desigur, actele de identitate.
Daca exista declaratii de acceptare, de renuntare, procuri de reprezentare, testamente - le prezentati si pe acelea.
In cazul succesiunii, nu este obligatoriu cadastrul pt. bunurile imobile (poate fi facut dupa aceea de catre mostenitori, cand va fi cazul).
De asemenea, mai prezentati si donatia in cauza. Cu privire la donatie, poate fi facut raport la masa succesorala daca nu cumva prin insasi actul de donatie partile au derogat de la prevederile legii care nu sunt imperative in acest caz, si au scutit donatia de raport la masa succesorala (cum cred ca este si cazul dumneavoastra).
De asemenea, daca prin acea donatie se incalca rezerva succesorala (3/4 din averea defunctului in situatia in care ca mostenitori sunt doar cei trei copiii), se poate face reductiunea ei. Cu alte cuvinte, in situatia descrisa, valoarea donatiei nu ar trebui sa depaseasca 1/4 din valoarea intregii averi.
Nu exista un termen limita pentru dezbaterea succesiunii, insa dreptul de optiune succesorala (de a accepta sau de a renunta la succesiune) se poate exercita in cel mult 6 luni de la data deschiderii succesiunii (atentie, data deschiderii succesiunii coincide cu data decesului defunctului, si NU cu momentul in care v-ati prezentat intaia data la notar pt. dezbatere!), de aceea va recomand sa il trimiteti pe sot la Roma la Ambasada Romaniei unde poate accepta succesiunea inmod expres, printr-o declaratie - pentru ca acceptarea tacita e mai greu de facut, in acest caz.
Daca datorita distantei va este incomoda prezentarea la un notar public competent in dezbaterea succesiunii, puteti mandata unul dintre ceilalti mostenitori (sau orice alta persoana care sa va reprezinte) printr-o procura pe care o puteti da in acelasi loc unde veti da si declaratia de acceptare.
Primul pas e prezentarea la notarul ultimului domiciliu al defunctului, in termen de 6 luni de la deces, pentru a nu avea surprize.( dat fiind ca nu locuiti in tara, peste cele 6 luni, puteti fi inlaturata de la mostenire).
Daca exista o donatie pe care vreti sa o atacati, nu se va emite certificatul de mostenitor ci doar o incheiere,cu care veti merge la instanta.