Buna ziua,
Incerc sa rezolv o problema la care am primit mai multe variante de raspuns si as dori sa stiu daca exista vreo cale de rezolvare. As dori sa fac o cerere de chemare in judecata pentru tagada paternitatii.
Mama mea a fost casatorita cu X (decedat in momentul de fata). La scurt timp dupa casatorie s-au despartit, dar fara sa intenteze nici unul dintre ei divort, ea pastrandu-si in continuare numele sotului. Dupa despartirea lor, mama a intrat intr-o relatie de concubinaj care a durat 16 ani si din care am rezultat eu si sora mea. Parintii mei nefiind casatoriti , am ramas pe numele mamei de casatorie (X) si pe certificatul de nastere a fost trecut ca tata: fostul sot al mamei decedat. Doresc sa fac aceasta cerere de chemare in judecata pentru tagada paternitatii deoarece atat tatal meu biologic cat si eu suntem de acord in vederea recunoasterii mele ca fiind fiica lui si in vederea schimbarii numelui meu de familie.
Vreau sa stiu daca pot sa fac o astfel de cerere de chemare in judecata tinand cont de faptul ca am 24 de ani si tinand cont de faptul ca am deja un tata trecut pe certificatul de nastere. Exista pposibilitatea sa facem recunoastere parentala si sa port numele tatalui biologic?
Aveţi posibilitatea intentării acţiunii în tăgada paternităţii, dvs. sau tatăl biologic. Acţiunea este imprescriptibilă atât cu privire la dvs. cât şi cu privire la posibilitatea tatălui biologic de a introduce acţiunea. Acesta va trebui să facă dovada paternităţii.
Conform legi , acţiunea se îndreptă împotriva soţului mamei, adică a tatălui din certificatul de naştere, însă, cum acesta este decedat, acţiunea se îndreaptă împotriva moştenitorilor acestuia.
Reglementarea legală o găsiţi în articolele 429- 433 din noul cod civil.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Tagada paternitatii
mircealoko
buna ziua.am o mare problema.eu impreuna cu concubina mea (impreuna de 6 ani) avem un copil nou nascut.ea este casatorita de 20 de ani dar nu mai este cu sotul ... (vezi toată discuția)