avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare garantie gestionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare garantie gestionar

Buna seara,
Am cerut angajatorului sa imi returneze garantia prin scrisoare cu confirmare de primire. Nu am primit nici un raspuns. Exista un termen de prescriptie dupa care nu mai pot cere garantia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:27, 27 Octombrie 2012
In principiu se aplica prescriptia de 3 ani.
Art. 268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
.....
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
..

Daca de la care inceoe sa curga acest termen de 3 ani , este data de cand s-a implinit termenul de 10 zile prevazut de art.16 alin.1 teza a II-a din Legea nr.22/1969.

Art. 16 din Legea nr.22/1969:
Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publica sunt obligate, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda-garantie materiala laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La incetarea activitatii in cadrul unei firme in care am detinut functia de gestionar,odata cu returnarea garantiei materiale,nu trebuia returnata si dobanda ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie gestiune euangajat euangajat Mi-am dat demisia de la o firma la care am avut calitatea de gestionar, in fiecare luna mi s-a oprit din salariu o suma care a fost depusa intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie mihai colhon mihai colhon Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este perioada maxima de restituire a garantiei in bani de catre angajator. Multumesc (vezi toată discuția)