Buna seara
Va rog frumos sa ma lamureasca cineva si pe mine in urmatoarele probleme:
1.) –am o casa veche ,pe care am cumparat-o de la parintii mei ,cind erau inca in viata . Locuiesc in aceasta casa de cind m-am nascut si pina acum (50 de ani ) .Vecinul din spatele casei mele are deprinderea de a sadi, la 10 -20 de centimetri de la fundatia casei ,pomi si vita de vie care imi afecteaza fundatia casei .Casa fiind veche cu fundatie nebetonata si nearmata . In trecut un gutui ,sadit in aceleasi conditi ,mi-a distrus teracota din casa si mi-a fisurat fundatia iar apa din ploaie mi-a umplut teracota si mi-a distrus-o . Am chemat sotia vecinului in casa sa-i arat radacinile gutuiului iar dinsa mi-a promis ca nu o sa mai sadeasca nimic aproape de casa. A disparut gutuiul dar au sadit vita de vie ,care a crescut foarte mult si mi-e frica sa nu patesc aceeasi problema ca si in trecut . Vreau sa torn 30-40 centimetri de beton in spatele casei ,pentru protectia fundatiei vechi ,si vecinul nu ma lasa ,spunind ca este curtea lui si face ce vrea pe proprietatea lui . I-am atras atentia asupra vitei de vie, fara nici un rezultat .Care este legea ( daca exista vre-una ) care reglementeaza acest aspect al convietuirii intre vecini si proprietati ?Mentionez ca si proprietatea lui este la fel de veche ca si a mea .
2.) –am construit un gard de beton si vecinul si-a permis sa construiasca si sa inghesuie linga gardul meu un grajd si tot felul de lucruri ,care afecteaza rezistenta gardului- este legal ce face si ce lege reglementeaza acest aspect ?
3.) –proprietatile noastre fiind foarte apropiate, de la grajdul cailor lui (are doi ) pina la mine in curte,nu este mai mult de 3-4 metri si familia mea trebuie sa suporte mirosul de grajd si sa nu poata sta niciodata afara , in aer liber , din cauza acestui grajd si miros .
La ce distanta minima legala ,fata de casa ,poate fi amplasata o asemenea constructie -grajd ?
Ce lege reglementeaza acest aspect ?
Cu speranta intr-un sfat util , multumesc anticipat tuturor celor care o sa-mi raspunda .
Pentru intrebarile 1 si 2:
Art. 612
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Art. 613
Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.
Pentru intrebarea 3:
Art. 630
Depăşirea inconvenientelor normale ale vecinătăţii
(1) Dacă proprietarul cauzează, prin exercitarea dreptului său, inconveniente mai mari decât cele normale în relaţiile de vecinătate, instanţa de judecată poate, din considerente de echitate, să îl oblige la despăgubiri în folosul celui vătămat, precum şi la restabilirea situaţiei anterioare atunci când acest lucru este posibil.
(2) În cazul în care prejudiciul cauzat ar fi minor în raport cu necesitatea sau utilitatea desfăşurării activităţii prejudiciabile de către proprietar, instanţa va putea încuviinţa desfăşurarea acelei activităţi. Cel prejudiciat va avea însă dreptul la despăgubiri.
(3) Dacă prejudiciul este iminent sau foarte probabil, instanţa poate să încuviinţeze, pe cale de ordonanţă preşedinţială, măsurile necesare pentru prevenirea pagubei.