Imi deschid o firma. Sediul social este apartamentul in care locuiesc si vreau sa-l declar fara activitate. Vreau ca firma sa fie platitoare de TVA. Cei de la firma care-mi deschid societatea mi-au spus ca trebuie musai sa declar sediul social cu activitate pentru a ma declara platitor de TVA.
Nu e prima firma si am mai vorbit si cu niste prieteni care si-au deschis de curand si mi-au spus ca nu au avut problema asta. In plus, nu gasesc logic sa aiba vreo legatura conditia de platitor de TVA cu sediul social. Vreau sa deschid firma si sa fie platitoare de TVA, dar sediul social sa nu aiba activitate. In timp ce deschid punctul de lucru voi avea de achitat facturi (amenajare, mobilier, echipamente etc) si vreau sa-mi pot scade TVA-ul.
Ergo, pentru a fi platitor de TVA de la bun inceput trebuie sa-mi declar sediul social cu activitate sau se poate sa fie si fara activitate?
Nu va suparati dar este prima oara cand aud de asa ceva : sediul social fara activitate.
Exista societati cu activitate sau inactive. Ca isi desfasoara activitatea la puncte de lucru, identificabile sau nu din punct de vedere fiscal este cu totul altceva. Ca atare a fi platitor de TVA nu are nici-o legatura cu sediul social.
N-am de ce sa ma supar :)
Sediul principal al unei societati comerciale; adresa unde figureaza societatea comerciala ca subiect de drept; locul de comunicare oficiala a actelor si corespondentei; sediul social poate fi fara activitate, cu activitati proprii de birou pentru societate sau cu activitati comerciale reglementate de codurile CAEN.
In rest, va multumesc pentru raspuns. Asa credeam si eu, ca nu au nicio legatura: TVA-ul cu sediul social.
Ideea este ca atunci cand se declara societatea ca platitoare de TVA cei de la ANAF fac o verificare la sediul societatii sa vada daca acesta exista, deci sa nu fie inregistrat un sediu fictiv. Daca azi ai activitate la sediu - maine poti sa nu ai, daca depui o declaratie la registru comertului in acest sens. Exista si posibilitatea ca practica sa nu fie unitara in toata tara si sa aveti ,,norocul" de un inspector mai zelos care sa faca verificarea sediului. Parerea mea este ca nu este obligatoriu sa ai activitate la sediu.
Din pacate sunt niste "bile albe"care se acorda pentru diverse conditii indeplinite in aprecierea inspectorului de a da sau nu acceptul pentru platitor de TVA.
Neavand inca punct de lucru va trebui sa treceti niste coduri CAEN pe sediul social astfel incat in loc sa completati declaratia model 1 de la registru(sediu social fara activitate, asa cum bine ati spus!) sa completati declaratia model 2 pe sediu social cu 1-2 coduri CAEN ca sa figurati cu activitate si sa puteti prezenta un Certificat constatator la finante.
Da, acum am inteles foarte bine despre ce e vorba. Despre vizita celor de la ANAF stiu. Un prieten a patit-o deoarece nu era acasa si a mai pierdut vreo luna pana au venit iar. In sensul asta acum proprietarul da o declaratie pe proprie raspundere de nesuprapunere. Voi trece 1-2 coduri CAEN.
Platitor de tva
SLuiza
1. Ce trebuie sa fac sa devin platitor de TVA? Mentionez ca doar ce mi-am infiintat firma si inca nu am inceput activitatea in domeniul ales (comert) caci nu ... (vezi toată discuția)