Am o problema cu plata unei facturi orange neplatita de sotul meu din 2001 sau 2002 nu stiu exact (nu eram pe atunci impreuna). In ianuarie ne-a venit instiintare de la eos ksi ca avem de plata suma de 625 lei valoarea convorbirilor plus 1000 lei penalizari. In avertisment scria ca ni s-a mai trimis un avertisment in august 2008 in care ni se permitea numai plata celor 625 lei, eram scutiti de penalizari. Numai ca nu am primit acel avertisment (chiar nu l-am primit) si nici ei nu au trimis cu confirmare ca sa poata faca dovada ca noi l-am primit. Am sunat la ei sa ne faca o reducere ceva si le-am spus ca nu am primit acel prim avertisment. Reducerea este de la 1625 la 1250 lei, insa nu mi se pare normal sa platesc acea suma, avand in vedere ca acum 4 luni puteam plati numai 625 lei.
Daca platim numai suma convorbirilor, ei ne pot da in judecata, ne pot obliga sa platim acele penalitati? Exista "ceva rau " ce ne pot face (ma refer la procese sau... cine mai stie ce , ca nu am avut probleme cu legea niciodata, insa te surprinde orice in ziua de azi).
Mai mentionez ca ei ne trimita aceste avertismente la fosta adresa a sotului meu, la parintii lui, mai departe de Alexandria, deci nici macar noi nu mai locuim la acea adresa.
Daca este vorba de o factura neplatita din 2001 sau 2002, dreptul de a va cere plata contravalorii facturii s-a prescris, in sensul ca nu va mai poate obliga la plata nici a debitului principal, adica suma de 625 lei si nici a penalitatilor in cuantum de 1000 de lei.
Prescriptia de care vorbeam mai sus este o sanctiune care se rasfrange asupra creditorului (cel care poate pretinde o suma de bani, spre exemplu) pentru lipsa lui de pasivitate cu privire la recuperarea creantei.
In situatia dumneavoastra obligatia de plata este prescrisa din 2004 sau 2005, adica in termen de 3 ani de la scadenta facturii.
In concluzie, daca nu platiti contravaloarea facturii sau penalitatile de intarziere nu vi se poate intampla nimic, iar daca veti fi dati in judecata, cererea urmeaza sa fie respinsa.
din pacate am platit contravaloarea convorbirilor si acum sunt in negocieri privind reducerea penalitatilor. raspunsul a fost prea tarziu. eu sunt o fira corecta si mi-a fost frica sa nu se ajunga in instanta.
In situatia in care ati platit dupa trecerea a trei ani de zile de la data scadentei facturi, adica după implinirea termenului de prescripţie, nu mai poate fi vorba de o cauză de intrerupere a prescripţiei.
Pentru a ne afla in fata unei cauze intreruptive de prescripţie sau de suspendare a prescriptiei, aceasta trebuie sa intervina pana la data la care se implineste prescripţia. Prescriptia deja implinita nu mai poate fi intrerupta sau suspendata (dupa implinirea prescriptiei se poate cere totusi repunerea in termenul de prescriptie in anumite conditii), iar obligatia debitorului din perfecta (in sensul ca se putea obtine forta de constrangere a statului pentru aducerea ei la indeplinire) devine imperfecta ( sau o obligatie naturala care poate fi executata in mod valabil numai daca debitorul a executat-o de bunavoie).
Astfel plata efectuata de catre dumneavoastra dupa implinirea termenului nu intrerupe prescripţia, deoarece prescriptia era deja implinita, iar restul de debit neachitat nu mai poate fi cerut, deoarece dreptul de a obtine o condamnare in instanta nu mai exista prin curgerea termenului de prescriptie.
Asa ca, atentie la data la care s-a efectuat plata, pentru a stabili daca este vorba de o intrerupere a prescriptiei sau de o plata dupa implinirea termenului de prescriptie.