avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soclul unei cladiri este proprietate comuna?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soclul unei cladiri este proprietate comuna?

Buna ziua,
Locuiesc intr-un imobil cu 12 apartamente, care are terenul din jurul imobilului impartit intre cei 12 proprietari (nu este spatiu comun, fiecare locatar are acte de proprietatea asupra unei mici parcele). Din pacate, asezarea parcelelor este de asa natura incat eu pentru a avea acces la parcela (curtea mea) trebuie sa ies din imobil in strada si din strada respectiva sa intru pe alta strada. Ar fi mult mai simplu daca as putea sa trec pe soclul cladirii (spatiul de sub streasina imobilului), dar un vecin a ingradit accesul si si-a construit o anexa lipita de cladire peste acest soclu. Intrebarea mea este: acel soclu este proprietate comuna? Vecinul este obligat sa-mi permita accesul?
Cel mai recent răspuns: ContSters191238 , utilizator 20:38, 29 Octombrie 2012
Revin cu o completare, dupa ce am reusit sa ma mai documentez in ceea ce priveste "soclul". De fapt este vorba despre bordura de 0.6 m din jurul cladirii cunoscuta sub denumirea de Suprafata de protectie. Asadar reformulez intrebarea: suprafata de protectie este proprietate comuna?
Buna ziua.
Exprimarea este gresita, acea bordura de 60 cm ete trotuarul din jurul constructiei si face parte din cladire , are rolul de a dirija apele pluviale de pe pereti pentru a le indeparta sa se infiltreze la fundatie.
Mare atentie daca s-a facut cartea funciara a constructiei
Aceasta suprafata este parte componenta a constructiei.Totodata acest spatiu permite executarea in conditii normale a lucrarilor de intretinere pentru cladire( tencuieli si zugraveli la peretiii exteriori ai cladirii, etc)
Va multumesc.
Marin Baescu
Multumesc de raspuns. Sa inteleg ca nu ai voie sa construiesti pe spatiul respectiv. Iar daca face parte din cladire este considerat spatiu comun si nu are dreptul sa-mi ingradeasca accesul. As aprecia daca imi puteti confirma interpretarea.
Multumesc!
Da , este corect rationamentul dumneavoastra.
Este un spatiu ce este destinat si uor interventii in caz de urgenta, de exemplu un incendiu.
Va multumesc
Marin Baescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neclaritati privind suprafata indiviza Gabi9729 Gabi9729 Buna ziua, rog, daca se poate, sa ma ajutati cu niste clarificari referitoare la suprafata \'indiviza\' care apartine tuturor proprietarilor dintr-un ... (vezi toată discuția)
Proprietarul terenului din jurul blocului oret20 oret20 In calitate de membru al comitetului executiv al asociatiei de proprietari, doresc sa aflu urmatoarele: 1. Terenul pe care se afla constructia unui bloc de ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi trebuiesc pentru autorizatie de placare cu polistiren abrassu abrassu Buna ziua locuiesc intr-un bloc vila din Ploiesti cu 11 apartamente unde nu exista Asociatie de proprietari sau administrator,deoarece sunt abonamente separate ... (vezi toată discuția)