avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala

Buna ziua,
sotul meu decedat avea o suma de bani in cont,bani stransi pe parcursul a 20 de ani de casnicie.La un moment dat a trecut la clauza pe fiica sa din alta casnicie,care in ziua decesului a retras toata suma. Aceasta suma poate fi adusa la masa succesorala?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 20:34, 29 Octombrie 2012
Da. Mai mult, se poate cere aplicarea art.1119 Cod civil:

(1) Succesibilul care, cu rea-credinţă, a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donaţie supusă raportului ori reducţiunii este considerat că a acceptat moştenirea, chiar dacă anterior renunţase la ea. El nu va avea însă niciun drept cu privire la bunurile sustrase sau ascunse şi, după caz, va fi obligat să raporteze ori să reducă donaţia ascunsă fără a participa la distribuirea bunului donat.
(2) Moştenitorul aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) este ţinut să plătească datoriile şi sarcinile moştenirii proporţional cu cota sa din moştenire, inclusiv cu propriile sale bunuri.


Adica daca parintii ofera prin contract de donatie (cu scutire de raport) unuia dintre cei 2 copii singurul lor bun aflat in patrimoniu si care ar fi urmat sa constituie masa succesorala, lipsindu-l astfel de cota sa de mostenire pe celalalt copil, fiul care a primit donatia TREBUIE sa declare acest fapt la dezbaterea succesiunii? Daca nu o va face, exista consecinte?
Mai limpede decît o spune art.1119 nu cred că se poate.

themis a scris:

Mai limpede decît o spune art.1119 nu cred că se poate.


Mi-ar fi fost si mai limpede daca mi-ati fi explicat art.1119 in speta descrisa de mine... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire si plata datorii de pe urma celui pe care l-am mostenit alex68 alex68 Tatal meu a decedat in urma cu doua luni si am facut deja succesiunea pentru apartamentul său. Va adresez rugamintea sa-mi spuneti daca,in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Ce sanctiune se aplica in cazul in care sotia supravietuitoare nu declara toate bunurile succesorale? jstefan jstefan Buna ziua.Ce sanctiuni se aplica daca sotia supravietuitoare ascunde (nu declara),o parte din imobile in masa succesorala?Este vorba despre deschiderea ... (vezi toată discuția)
Am acceptat forțat moștenirea sau nu? Ortansa1958 Ortansa1958 Am acceptat forțat moștenirea sau nu? Bună ziua! Tata a decedat în anul 1988, in urma unui accident auto. În ziua în care am aflat vestea morții, ... (vezi toată discuția)