Bună ziua!
Tata a decedat în anul 1988, in urma unui accident auto. În ziua în care am aflat vestea morții, am fost la CEC să lichidez Cec-ul tatălui meu.
Prin această faptă se poate spune că am acceptat forțat moștenirea?
Din cate stiu, mostenirea nu se poate accepta fortat ( nu va poate obliga cineva sa acceptati ceva ce nu doriti) ci doar tacit, care este cu totul alta treaba.
Contactati un avocat si discutati cu acesta mai in detaliu aceste aspecte, au trecut ceva ani din '88 pana acum si multe s.au mai schimbat.
(1) Succesibilul care, cu rea-credinţă, a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donaţie supusă raportului ori reducţiunii este considerat că a acceptat moştenirea, chiar dacă anterior renunţase la ea. El nu va avea însă niciun drept cu privire la bunurile sustrase sau ascunse şi, după caz, va fi obligat să raporteze ori să reducă donaţia ascunsă fără a participa la distribuirea bunului donat.
(2) Moştenitorul aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) este ţinut să plătească datoriile şi sarcinile moştenirii proporţional cu cota sa din moştenire, inclusiv cu propriile sale bunuri.
da, ati acceptat fortat.
dati ceva detalii ca sa raspundem la obiect, nu generalitati.
Nu vi se aplica noul cod civil din care am citat, ci vechiul cod, dar treaba sta cam la fel