Am împrumutat unui prieten (la vremea aceea, 2008) 15.000 Euro cu contract de împrumut încheiat prin notariat, cu condiţia de restituire după 3 ani, adică în nov. 2011, fără dobândă sau alte obligaţii. La încheierea contractului am solicitat să semneze şi soţia acestuia.
După ceva vreme, amicul a intrat în nişte probleme financiare (faliment, pierdere serviciu, numeroase datorii către diferite banci, etc.) soţia a divorţat de el şi a dispărut (probabil Italia sau Spania)
Cum aş putea să dau de ea sperând că poate voi putea recupera din suma împrumutată?
Care ar fi paşii de parcurs?
Menţionez că nu am experienţă juridică şi orice sfat ar fi util.
Nu aveti de ce si nici cum s-o gasiti pe femeie, daca au bunuri comune in tara sau proprii ale fiecaruia, executorul le poate vinde si astfel sa va recuperati banii, altfel ramaneti cu paguba.
În ţară nu mai au nimic pe numele lor. Nu ştiu ea dacă ar avea ceva prin Spania. Pentru a deschide proces trebuie să plătesc o taxă de timbru în valoare de 10% din suma de recuperat?
nu aveti ce proces sa deschideti, contractul de imprumut constituie titlu executoriu, va adresati direct unui executor, iar acesta dupa ce cere si primeste incuviintare de la instanta, va putea trece la executare.. daca are ce pe teritoriul Romaniei, nu are competenta in afara ei.
Despre cheltuieli , vb direct cu executorul.. ce suma va trebui sa avansati.
Mulţumesc pentru răspuns. Există prevăzut de lege un anumit termen de prescriere? Dacă acum nu am ce să-i iau pot spera că îmi pot recupera banii chiar după ani de zile?