Buna ziua.
Am un prieten care a imprumutat o persoana cu suma de 5000 euro, au facut amandoi un contract de imprumut in fata unui notar insa in contract nu s-a specificat vreo garantie . Din cate stiu eu contractul era valabil pe o durata de 3 ani de zile din care au mai ramas decat 6 luni de zile pt ca au tot amanat restituirea banilor prietenul meu tot sperand ca se vor intelege. Problema tocmai acum intervine pentru ca dupa ce a fost contactat un executor judecatoresc si s-a asteptat vreo 1-2 luni pana au venit de la primarie actele ce dovedeau ce bunuri si ce situatie financiara avea persoana care imprumutase, executorul i-a spus amicului meu ca l-a cautat persoana respectiva spunandu-i ca ar avea bani sa ii restituie avand salariu de aprox 3000$ dar cere o amanare de 6 luni de zile, executorul zicand ca este legala treaba aceasta.
Mie mi se pare foarte improbabil sa fie adevarat , cred ca este ceva foarte neregula la ce se intampla si as vrea sa stiu ce ar fi de facut.
Multumesc
Exista posibilitatea legala ca debitorul sa incheie inscris autentificat prin care sa recunoasca obligatia de plata si data concreta la care urmeaza sa achite integral suma
Daca spuneti ca din cei 3 ani au mai ramas 6 luni, inseamna ca datoria nu era scadenta. Atunci e posibila orice intelegere.
Nu trebuie sa se lase sa se implineasca termenul de prescriptie, in rest, pana atunci...sa plateasca cum vrea debitorul, macar sa plateasca.
prietenul poate accepta aceasta varianta ca imprumutatul sa plateasca de buna voie in 6 luni, creanta nu se prescrie curand.
o problema ar fi daca in astea 6 luni ar vinde ce are... poate cereti infiintarea sechestrului asigurator pe o parte din bunuri