avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... acuzatie calomnioasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

acuzatie calomnioasa

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti daca pot deschide un proces de calomnie impotriva unui vecin in urmatoarea situatie:
In urma cu o luna, unui vecin i-a disparut masina din garaj si s-a gandit sa il acuze pe sotul meu si pe inca un vecin de disparitia acesteia. Li s-au cerut numerele de telfon celor doi suspectati pentru a-i mai chema la sectie pentru eventuale declaratii.
Dupa cateva zile, a reaparut masina vecinului, dar...in aceasta dimineata(30.10.2012) familiile celor doi suspecti au fost trezite de catre echipe ale mascatilor
si cei doi au fost condusi la sectie pentru declaratii.
Va rog frumos sa imi spuneti daca avem vreo sansa intr-un proces de calomnie deschis impotriva celui care ii acuza pe cei doi, fara nicio dovada.
Va multumesc!

Cu stima,

Mihaela Ionescu
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:46, 30 Octombrie 2012
dacă dvs. şi vecinul deţineţi probe CONCRETE pe care să le puteţi folosi în instanţă în favoarea dvs. : DA.Calomnia nu mai este considerată faptă penală şi se sancţionează cu amendă civilă.
Doar daca solutia in dosarul penal va fi una de neincepere a urmaririi penale veti putea solicita daune materiale si morale de la cel care a facut aceasta denuntare dovedit calomnioasa.
Art. 205 - 207 au fost abrogate prin art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 (#M32).
Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 62/2007 , a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 , partea referitoare la abrogarea art. 205, 206 şi 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 8/2010 , a stabilit că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 din Codul penal privind proba verităţii [abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 , dispoziţii declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 62/2007 , nu sunt în vigoare.

Vecinul in calitatea de reclamant detine obligatia sa probeze temeinic acuzatiile
In situatia in care in urma verificarilor se concluzioneaza ca reclamatia nu este intemeiata,daca sotul dvs poate proba atingere adusa imaginii,onoarei,reputatiei ,poate promova actiune in instanta pentru a solicita daune vecinului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzat de furt dante24 dante24 am fost acuzat de furt de lemne de doua ori si de fiecare data dosarele au fost incheiate de lipsa probe. a doua oara am avut perchezitie acasa si nu sa gasit ... (vezi toată discuția)
Calomnie danny1307 danny1307 Buna ziua! Am si o intrebare! In vara anului trecut mi s-a depus o plangere impotriva mea si altor 4 persoane pt braconaj! In urma cu 6 zile mi s-a ... (vezi toată discuția)
Reclamatie politie a21alex a21alex Buna ziua La sosirea din concediu mi-am gasit caruciourul pentru bebel taiat cu cutitul. caruciorul alaturi de alte carucioare, biciclete, triciclete ... (vezi toată discuția)