avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... autoritatea de lucru judecat/puterea lucrului judecat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

autoritatea de lucru judecat/puterea lucrului judecat

Buna seara.
In cazul unei actiuni din 2010, ce a fost intemeiata pe art. 13 OUG 40 /1999 prin care sa solicitat evacuarea paratului pentru lipsa titlului de locatiune ,instanta a solutionat litigiu definitiv si irevocabil prin admiterea exceptiei procedurale de fond a lipsei dovezi calitatii de mandat a reclamantului.Ulterior sa intodus o alta cerere intemeiata pe art .555 C.C. de evacuare a aceluiasi parat , actiune depusa in 2011 aflata in prezent pe rol.
Fata de aceste doua procese va solicit respectos cu o intrebare .Daca exista autoritate de lucru judecat /putere de lucru judecat intre cauza anterioara din 2010 si cea din 2011 Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 20:16, 2 Noiembrie 2012
Nu exista autoritate de lucru judecat, intrucat primul dosar s-a solutionat prin admiterea unei exceptii si nu a judecat in fond dosarul.
In atare situatie, reclamantul a indeplinit probabil lipsa din primul dosar si a initiat o noua actiune in instanta.
Pentru acuratețe juridică trebuie făcută în primul rând distincția între putere de lucru judecat care are un efect negativ (adică nu se mai poate judeca încă odată același proces având același obiect între aceleași părți) și efectul autorității de lucru judecat care are efect pozitiv (adică se poate folosi o hotărâre definitivă și irevocabilă pe baza căreia să se dea o altă hotărâre în alt preces).

Pe fond sdianaviolina are dreptate.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
Patrick_, utilizator
nu exista autoritate de lucru judecat, avand in vedere ca litigiul din 2010 s-a solutionat pe baza lipsei calitatii de reprezentant, fara sa fie atins fondul.
Atata timp cat prima instanta nu a cercetat cauza in fond (nu a judecat dosarul de evacuare) ci doar a respins actiune ape o exceptie, atunci nu putem vorbi in cauza de autoritate de lucru judecat, neexistand un lucru judecat, chiar daca in acest al doilea dosar scopul urmarit de reclamant este acelasi (evacuare).
Da, fiind vorba de o exceptie de felul celei indicate de dvs. puteti deschide fara probleme un nou proces.
Cauza nu s-a judecat pe fondul cauzei si nu poate sa fie vorba de autoritate de lucru judecat.
Si daca se respingea actiunea ca netimbrata puteati redeschide ulterior un nou proces fara probleme cu conditia sa timbrati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii procesuale pasive Artigas Artigas Va salut, Intr-un dosar care s-a judecat pe fond,instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a uneia dintre parti care avea in dosar ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos un raspuns argumentat juridic la urmatoarea speta =presedinte de asoc prop pierde un proces in temeiul exceptiei lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat sau nu? bttb63 bttb63 La multi ani! Multumiri anticipate celor ce vor binevoi sa-si dea cu parerea in urmatoarea speta. A si B succesori legali ai lui C. Comisia locala de ... (vezi toată discuția)