avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea76/2002
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea76/2002

am intrat in mai 2012 in somaj, in Teleorman. acum m.am angajat in bucuresti, cu contract nelimitat/ program de 8 ore mi.am schimbat si domiciliul la mai mult de 50 km. fortele de munca din Tr, m.a suceste si m.a amageste ca poate, poate renunt. as vrea sa stiu ce si cat exact trebuie sa primesc. multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:35, 31 Octombrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
imi cer scuze. am uitat sa specific faptul ca dupa angajare, la 2 saptamani mi.am schimbat si domiciliul. multumesc.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 45.
(1) Pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 74 şi 75 din lege persoanele îndreptãţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, unde se aflã în evidenţã, urmãtoarele documente:
a) o cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 11, respectiv în anexa nr. 12;
b) actul de identitate, în copie, care sã ateste domiciliul stabil;
c) dovada încadrãrii în muncã printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de muncã unde persoana urmeazã sã îşi desfãşoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, conform modelului prevãzut în anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.

(2) Beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 74 şi 75 din lege persoanele care se încadreazã în muncã pe o perioadã de cel puţin 12 luni.

(3) În cazul încadrãrii în muncã într-o localitate din alt judeţ, drepturile prevãzute la art. 74 sau 75 din lege vor fi acordate de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau, dupã caz, a municipiului Bucureşti unde beneficiarul s-a aflat în evidenţã, urmând ca dosarul acestuia sã fie transferat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã îşi stabileşte noul domiciliu, care va acorda şi celelalte drepturi prevãzute de lege şi va urmãri respectarea obligaţiilor ce decurg din acordarea drepturilor.

(4) Drepturile prevãzute la art. 72 din lege se cumuleazã cu cele prevãzute la art. 74 din lege sau cu drepturile prevãzute la art. 75 din lege.

(5) Drepturile prevãzute la art. 74 din lege nu se cumuleazã cu cele prevãzute la art. 75 din lege.

(6) Drepturile prevãzute la art. 74 sau 75 din lege se solicitã în termen de maximum 12 luni de la data încadrãrii în muncã.

4. Asadar insistati sa primiti ori prima de incadrare ori prima de instalare deoarece aveti dreptul la una din ele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajarea din somaj mugurel enciu mugurel enciu Articolul 74 din legea 76 din 16 ianuarie 2002 modificat prin ordonanta de urgenta 126/2008 il exlude pe art. 75 sau se cumuleaza? (vezi toată discuția)
Somaj marilena21 marilena21 Buna ziua, am si eu o intrebare, am terminat facultatea anul trecut iar acum sunt in somaj, eu sunt din Tulcea, dar s-a ivit o oportunitate de munca in ... (vezi toată discuția)
Angajare din somaj georgi_14 georgi_14 Buna ziua.As vrea sa va intreb in cazul angajarii unei persoane din somaj,pe perioada nedeterminata, daca aceasta beneficiaza de prima de instalare, ... (vezi toată discuția)