1. Prima condiţie este aceea ca uzucapiunea sa fi început în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a D.L.115/1938 şi ieşirea ei din vigoare, iar imobilul să fie situat în regiunile de carte funciară (Transilvania din 12 iulie 1947, Banat, Bucovina din 15.10.1938)
2. A doua condiţie este aceea a încadrării în una dintre uzucapiunile reglementate de art.27 şi 28 din Decret:
Art. 27
In cazul cand s-au inscris fara cauza legitima, drepturi reale, care pot fi dobandite in temeiul uzucapiunii, ele vor ramane valabil dobandite, daca titularul dreptului le-a posedat cu buna-credinta, potrivit legii, timp de 10 ani.
Art. 28
Cel ce a posedat un bun nemiscator in conditiunile legii, timp de 20 ani, dupa moartea proprietarului inscris in cartea funciara, va putea cere inscrierea dreptului uzucapat.
De asemenea, va putea cere inscrierea dreptului sau, cel ce a posedat un bun nemiscator in conditiunile legii, timp de 20 ani, socotiti de la inscrierea in cartea funciara a declaratiunii de renuntare la proprietate.
Chiar dacă decretul nu reglementează joncţiunea posesiilor, practica judiciara a statuat că ea este aplicabilă în condiţiile în care cel care invocă joncţiunea sunt succesorii universali, cu titlu universal sau succesorii cu titlu particular ai primilor posesori si cu privire la terenul in discutie (Judecatoria Brasov, dosarul civil nr. 4180/197/2008)
Va multumesc frumos. Posesia a inceput in 1969, iar imobilul se afla in Avrig, jud. Sibiu. Noi am obtinut un extras CF in care apare o singura persoana ca si proprietar, si care a decedat, dar nu s-a facut nicio succesiune dupa ea. Noi posedam respectivul teren, l-am plantat cu pomi, si parintii nostri cultivasera in acelasi timp terenul, anterior noua. De asemenea impozitul - chiar fiind foarte mic (1,8 lei pe an) l-am achitat de cand stim. Din cate stim acum, ar exista unii mostenitori - nepoti, ai defunctei. Asta ne va putea incurca? Va multumesc mult