avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intrebare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intrebare

Oare cum se poate explica faptul ca unii angajatori considera ca fiind legal/obligatoriu sa primeasca angajata timp de 6 luni dupa CIC conf. OUG 148/2005, iar altii dau preaviz imediat si apoi somaj? Nu este aceeasi lege pentru toti angajatorii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:54, 31 Octombrie 2012
Legea este aceeasi pentru toti angajatorii.:)Difera doar interpretarea ei si buna versus reaua vointa a acestora.
Interdictia concedierii unei salariate intoarsa din CCC este pana la 6 luni.Cuvantul -cheie este "pana". Asta poate insemna o singura zi, pentru unii angajatori, pentru altii poate fi o luna, 2, chiar 6.
Stiu ca totul se rezuma la acest "pana", cu toate acestea am considerat ca legea-i lege pt. toti, fara a interpreta fiecare dupa cum ii convine.
1. - OUG 148/2005 nu prevede obligativitatea angatorului de a mentine CIM al salariatei cel putin 6 luni dupa terminarea CCC.
- Era o prevedere in CCMUNN pe anii 2007-2010 dar se referea doar la interzicerea concedierii pe o perioada de 6 luni din motive de necorespundere profesionala.
- Altfel salariata putea fi concediata pentru celelalte motive prevazute de Codul muncii.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si care se aplica de la 01.01.2011 spune asa:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

3. - Eu cred ca nu sunt de vina angajatorii care "interpreteaza" legea ci cel care a facut legea pentru ca nu a fost explicit, adica legiuitorul.
- Ministerul Muncii ar trebui sa dea o interpretare unitara a acestei prevederi legale prin Normele de aplicare a OUG 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interdictie concediere la revenire din cic adimct2007 adimct2007 Cum se interpreteaza art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010 referitor la interdictia angajatorului de a concedia salariata care revine din concediul pentru cresterea ... (vezi toată discuția)
Oug 96/2003 ContSters68307 ContSters68307 Buna seara, Ar putea cineva sa imi spuna daca prevederile art 21 alin 2 din OUG 96/2003 mai sunt in vigoare si anume daca un angajator poate concedia o ... (vezi toată discuția)
Articolul 25 oug 111/2010 revenirea in activitate a salariatei din cic Ank27 Ank27 Conform articolului 25 din OUG 111/2010 salariata nu mai poate fi concediata 6 luni de la data revenirii definitive;aici nu se mai invoca motivul ... (vezi toată discuția)