avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OUG 96/2003
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OUG 96/2003

Buna seara,

Ar putea cineva sa imi spuna daca prevederile art 21 alin 2 din OUG 96/2003 mai sunt in vigoare si anume daca un angajator poate concedia o salariata aflata in crestere copil si daca prevederea de interdictie se mai prelungeste pana la 6 luni dupa revenire din IC?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:54, 16 Februarie 2012
Intreg actul normativ este in vigoare, nu s-a abrogat nimic, deci si art. 21 este in vigoare.
Art. 21 (1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b)salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c)salariatei care se află în concediu de maternitate;
d)salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e)salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.

(2)Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
OUG nr.96/2003 se refere numai la interdictia prevazuta la lit.b a art.21 - salariatei care se află în concediu de risc maternal - sinicidecum la CCC.

Referitor la revenirea din CCC:
1. daca s-a intrat in CCC sub incidenta prevederilor OUG nr.148/2005, atunci la revenirea din CCC angajatorul poate decide concedierea persoanei respective .. nu exista nicio interdictie legala in acest sens.

2. daca s-a intrat in CCC sub incidenta prevederilor OUG nr.111/2010, atunci la revenirea din CCC angajatorul nu poate decide concedierea persoanei respective pe o perioada cu până la 6 luni după revenirea definitiva a salariatei în unitate.
In acest sens, se exprima art.25 alin.3 din OUG nr.111/2010.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2).
Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în
cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere Carmen-Ramona Carmen-Ramona salariata revenita la serviciu din concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani poate fi concediata imp de 6 luni? (conform ... (vezi toată discuția)
Salariata care revine din concediu crestere copil pekka pekka Va rog sa imi raspundeti daca dupa incetarea concediului de cresterea copilului pot reveni la serviciu? # angajatorul are obligatia de a ma reprimi daca pe ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa ccc ocstoenescu ocstoenescu As vrea sa stiu daca termenul de 6luni prevazut in OU 96/2003 mai este valabil azi, data la care va scriu. Pe 18 ianuarie 2012 trebuie sa incep serviciul dupa ... (vezi toată discuția)