avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand pot iesii la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand pot iesii la pensie

Ma numesc Marcel , sunt nascut la 12.12.1954 .Lucrez de 31 ani si 9 luni ca subinginer .Am beneficiat in aceasta perioada de 20 ani grupa II si 9 luni grupa I .Am facut armata 8 luni .As vrea sa stiu la ce date pot iesii la pensie ? La oricare din felurile de pensie .Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:56, 10 Februarie 2009
Nu credem ca aceste informatii sunt suficiente pentru a va da un "verdict" corect.
In toti acesti ani ati mai avut intreruperi ,mai scurte sau mai lungi si un asemenea calcul se poate face numai avand carnetul de munca in fata.Cei de la casa de pensii sau de la ITM va pot ajuta cu siguranta.
pensionare grabnica
bunica1 a scris:

Ma numesc Marcel , sunt nascut la 12.12.1954 .Lucrez de 31 ani si 9 luni ca subinginer .Am beneficiat in aceasta perioada de 20 ani grupa II si 9 luni grupa I .Am facut armata 8 luni .As vrea sa stiu la ce date pot iesii la pensie ? La oricare din felurile de pensie .Multumesc .

1. Pentru a iesi la pensie pentru limita de varsta trebuie sa aveti, in aceasta perioada, varsta standard de pensionare de 63 ani si 6 luni iar stagiul complet de 32 de ani.
2. Pentru perioadele lucrate in grupe de munca beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni, deci insuficient pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
3. Intrucat aveti deja stagiul complet (32 ani si 5 luni) puteti beneficia de pensie anticipata partiala dupa ce impliniti 58 ani si 6 luni.
4. Trebuie sa stiti la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, cele 8 luni-stagiul militar, nu se au in vedere!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Subiect:RE: cand pot iesi la pensie:
Sunt nascut in 22 august 1954 lucrez din 06.09.1980, deci pana in prezent am 28 ani si 5luni vechime: pana in 1999 am lucrat 9 ani in gr I si 5 ani 6 luni si 27 zile in gr II. Cand pot iesi la pensie pentru limita de varsta; dar anticipat partial?
Va multumesc.
rikiki a scris:

Sunt nascut in 22 august 1954 lucrez din 06.09.1980, deci pana in prezent am 28 ani si 5luni vechime: pana in 1999 am lucrat 9 ani in gr I si 5 ani 6 luni si 27 zile in gr II. Cand pot iesi la pensie pentru limita de varsta; dar anticipat partial?
Va multumesc.

1. Presupun ca sunteti sotul doamnei care a intrebat despre pensie anticipata partiala, dar trebuie sa deschideti un cont separat, intrucat asa impune Regulamentul de postare.
2. Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioada lucrata in grupa I de munca este de 4 ani si 10 luni; aceasta reducere este cea mai avantajoasa pt. dvs.
3. Problema este ca, pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta sau de pensie anticipata partiala, trebuie sa fi realizat stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 3 a Legii nr. 19/2000. Dvs. nu veti avea stagiul complet de cotizare nici in martie 2015, respectiv 35 ani; daca veti continua sa lucrati, in martie 2015 veti avea un stagiu realizat de 34 de ani si aproximativ 7 luni.
4. Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala dar veti beneficia de pensie pentru limita de varsta, intrucat la calculul acestei categorii de pensie sunt avute in vedere si perioadele asimilate stagiului de cotizare: armata, facultatea, invaliditatea. Presupun ca veti beneficia de pensie pentru limita de varsta in 2014, in functie de stagiile asimilate, a caror durata nu am de unde sa o cunosc.
Gabriela Pintea a scris:

rikiki a scris:

Va multumesc.

1. Presupun ca sunteti sotul doamnei care a intrebat despre pensie anticipata partiala, dar trebuie sa deschideti un cont separat, intrucat asa impune Regulamentul de postare.
2. Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioada lucrata in grupa I de munca este de 4 ani si 10 luni; aceasta reducere este cea mai avantajoasa pt. dvs.
3. Problema este ca, pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta sau de pensie anticipata partiala, trebuie sa fi realizat stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 3 a Legii nr. 19/2000. Dvs. nu veti avea stagiul complet de cotizare nici in martie 2015, respectiv 35 ani; daca veti continua sa lucrati, in martie 2015 veti avea un stagiu realizat de 34 de ani si aproximativ 7 luni.
4. Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala dar veti beneficia de pensie pentru limita de varsta, intrucat la calculul acestei categorii de pensie sunt avute in vedere si perioadele asimilate stagiului de cotizare: armata, facultatea, invaliditatea. Presupun ca veti beneficia de pensie pentru limita de varsta in 2014, in functie de stagiile asimilate, a caror durata nu am de unde sa o cunosc.

Imi cer scuze pentru ca nu m-am inregistrat.
Pentru a ma lamuri mai bine specific stagiile asimilate: 5 ani studii universitare in urma cu 28 ani si armata 1 an si 6 luni
In ce an voi beneficia de pensie pentru limita de varsta in aceste conditii tinand cont de cele expuse de mine mai sus. Cei 5 ani 6 luni si 27 zile in gr II nu se iau in consideratie impreuna cu cei 9 ani in gr I ..
Va multumesc pentru rabdarea dvs. si raspunsurile competente.

Unde gasesc anexa nr 9 din normele metodologice e aplicare a lg. pensiilor

Alte discuții în legătură

Legea 380 GABRIELA2014 GABRIELA2014 Buna seara, Am 7 ani si 11 luni grupa I. Va rog sa-mi spuneti cu cat se reduce varsta standard de pensionare. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Pensie Iunian Iunian Nascut 1952 9 ani grupa 1 9 ani grupa 2 noua ani fara grupa = 27 Facultate 5 ani Armata 9 luni Cind se iese la pensie ? (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare haicansorina haicansorina data nasterii - 09.11.1956 vechime in munca TOTAL - 39 ani 9 luni 26 zile ( din care armata 1 an 3 luni,25 zile) din aceasta perioada a lucrat 16 ani 8 luni ... (vezi toată discuția)