rikiki a scris:
Subiect:RE: cand pot iesi la pensie:
Sunt nascut in 22 august 1954 lucrez din 06.09.1980, deci pana in prezent am 28 ani si 5luni vechime: pana in 1999 am lucrat 9 ani in gr I si 5 ani 6 luni si 27 zile in gr II. Cand pot iesi la pensie pentru limita de varsta; dar anticipat partial?
Va multumesc.
1. Presupun ca sunteti sotul doamnei care a intrebat despre pensie anticipata partiala, dar trebuie sa deschideti un cont separat, intrucat asa impune Regulamentul de postare.
2. Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioada lucrata in grupa I de munca este de 4 ani si 10 luni;
aceasta reducere este cea mai avantajoasa pt. dvs.
3. Problema este ca, pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta sau de pensie anticipata partiala, trebuie sa fi realizat stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 3 a Legii nr. 19/2000. Dvs. nu veti avea stagiul complet de cotizare nici in martie 2015, respectiv 35 ani; daca veti continua sa lucrati, in martie 2015 veti avea un stagiu realizat de 34 de ani si aproximativ 7 luni.
4. Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala dar veti beneficia de pensie pentru limita de varsta, intrucat la calculul acestei categorii de pensie sunt avute in vedere si perioadele asimilate stagiului de cotizare: armata, facultatea, invaliditatea. Presupun ca veti beneficia de pensie pentru limita de varsta in 2014, in functie de stagiile asimilate, a caror durata nu am de unde sa o cunosc.