avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scutirea de penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scutirea de penalizari

Buna seara. Am o problema si as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta. Am avut la intretinere restanta 4000 de lei. Tatal meu a decedat acum cateva luni, eu si mama avem salariul net (total adunat) de 1250 lei pe luna (deci nu depasim 1000 de lei pe luna pe membru de familie), din acest motiv am ramas atat de in urma cu plata intretinerii. Cu toate astea locatarii din blocul in care locuiesc au decis penalizare maxima pentru restantele la intretinere. Asta inseamna ca intretinerea pe o luna venea 130 de lei iar penalizarea 170 de lei pe luna. Salariile ramanand la fel nu am putut plati acesti bani insa am cerut ajutorul de urgenta de la Primarie, acestia incadrandu-ne in Caz Social. Am primit ajutor 2000 de lei, suma cu care am achitat jumatate din restanta la intretinere. Administratorul blocului nu vrea sa ne scada acea penalizare urmand sa ramana tot 6% pe luna. Am citit (cred ca tot pe acest forum) un articol in care spunea ca daca esti caz social ti se intrerup penalitatile sau sunt obligati sa le scada la minimum de 3% pe luna, altfel este considerat Abuz. Am vorbit cu administratorul si a spus sa ii aduc legea unde scrie acest lucru. Nu mi se pare normal sa ramana aceste penalizari "ca sa ma oblige sa platesc..spun locatarii", pentru ca nu este vorba ca nu vreau sa platesc, nu am posibilitatea. ma puteti ajuta va rog cu un raspuns? Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: sterod , utilizator 16:31, 1 Noiembrie 2012
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

"' -intretinerea pe o luna venea 130 de lei iar penalizarea 170 de lei pe luna. '' prin urmare potrivit legii de mai sus penalizarile nu pot depasi suma la care s-a aplicat , iar adm. ar fi trebuit sa stie acest lucru .
Depuneti o reclamatie la presedintele de bloc pentru nemultumirea cum au fost calculate restantele si cereti sa vi se recalculeze potrivit legii .





Puteti solicita in scris asociatiei nu numai modul de calcul al penalizarilor, ci eventual scutirea de la plata penalizarilor acumulate pana in prezent cu conditia achitarii la zi a cotelor de intretinere in totalitate. Cererea ar trebui discutata in cadrul conducerii si poate ca vi se va aproba avand in vedere totalitatea veniturilor dvs.
@BEN46 Daca intretinerea pe o luna este 130 lei penalitatile pot fi 170 de lei pentru ca s-au aplicat la restante si acestea sunt mari. Totalul penalitatilor aplicate nu pot depasi totalul restantelor. Nu exista nici o legatura intre intretinerea din luna curenta si penalitatile aplicate la data afisarii acesteia.
@madaioana Legea care prin care erau scutite de plata penalitatilor familiile cu venituri mai mici de 1000 lei pe membru de familie nu se mai aplica.Comitetul din bloc stie mai bine situatia dvs.actuala dar si de-a lungul timpului in ceea ce priveste plata intretinerii,doar ei va pot reduce din penalitati.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
elenazan, utilizator
Buna,

Sunt presedintele unei asociatii de proprietari. Astfel de cazuri am avut si avem in asociatie, dar niciuna dintre cereri nu a fost aprobata in comitetul executiv.
Motivatia este una foarte simpla (si poate nedreapta): in momentul in care unui restantier i s-ar aproba cererea, toti restantierii ar face acelasi lucru, lucru ce ar dezavantaja si chiar supara la culme pe ceilalti proprietari care luna de luna isi achita cotele la zi.
Ceea ce insa am facut de cateva ori, a fost suspendarea actiunii judecatoresti conditionata de achitarea in rate a restantelor (dar in momentul in care nu era respectat angajamentul se relua procesul) sau renuntarea la plata cheltuielilor de judecata atunci cand un proprietar isi achita integral restantele.
Atat si nimic mai mult, cu parere de rau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari la penalizari koranima koranima La o asociatie de locatari vine o factura de la eon electrica care reprezinta penalitati la o factura neachitata intrata in contabilitatea asociatiei. Este ... (vezi toată discuția)
Ref. penalitati la plata intretinerii dintr-o asociatie huber72 huber72 ce se intampla cu penalitatile aplicate intretinerii neplatite daca ajung la aceeasi valoare cu suma restantnta, neplatita??se merge mai departe cu aplicarea ... (vezi toată discuția)
Privind legea175/2010 SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! Suntem o Asociatie de Proprietari cu 100 de apartamente in care 80% au un venit mai mic de 1000 ron/persoana si noi in acest moment avem sistata ... (vezi toată discuția)