avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... alcoolemie la munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

alcoolemie la munca

buna ziua....nu stiu inca cum functioneaza acest site , insa rog pe oricine ma poate ajuta in problema mea sa-mi raspunda....la intrarea in intreprinderea in care lucrez, la un control inopinat, am iesit ca si pozitiv cu 0,01.....cine poate sa-mi explice ce inseamna asta ? intreb deoarece am fost lasat sa intru in incinta unitatii si sa-mi exercit atrbutiunile de serviciu.....aflu acum ( dupa ceva timp ) ca am fost penalizat cu scaderea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni si taierea primei de sarbatori.....inca nu am semnat nici un document deoarece abia acum m-i sa adus la cunostinta.....stie cineva ce inseamna 0,01 % si ce sanctiuni se pot aplica pentru asa o situatie? se intimpla foarte rar sa consum alcool.....de aici nedumerirea mea...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:42, 1 Noiembrie 2012
Probabil ati fost depistat cu alcool in sange 0.1 la mie.

Nu este legala sanctiunea salariala aplicata fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Daca vi se da decizia de sanctionare, contestati-o in instanta in termenul mentionat in decizia respectiva.
Instanta va dispune anularea ei.

Sanctiunile disciplinare aplicate de angajator sunt cele prevazute de Codul muncii la art. 248:

(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.


Art. 250.
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.


Verificati si Regulamentul intern al angajatorului privind abaterile disciplinare in unitatea dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
va multumesc mult .....nu stiu daca a fost 0.1 la mie....am prezentat cazul ca si fiind al meu....persoana in cauza nu are acces la internet....mi sa spus 0,01....si eu ma gindeam ca fiecare unitate are regulamentul ei intern....acolo cred ca va gasi raspunsul.....multumesc oricum.....=D>
0.01% este acelasi lucru cu 0.1‰...
Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.

Asadar, Regulamentul intern al angajatorul va trebui sa cuoprinda si faptele care constituie abteri discipinare si care duc la angajarea raspunderii diciplnare ale salariatului in cauza.

Art. 242 C.mun.
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
....
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sanctiuni pot primi in cazul unui neprezentari timp de 1 zi la locul de munca ? Ion83 Ion83 Buna ziua ma numesc Radu si as dori sa aflu ce sanctiuni as putea primi in cazul in care nu ma prezint 1 zi la munca ? (vezi toată discuția)
Temei legal-sanctiune disciplinara georgelgica georgelgica Care este temeiul de drept pentru aplicarea sanciunii disciplinare de reducere a salariului de baza? (vezi toată discuția)
Litigiu la locul de munca lungu nicolae lungu nicolae conform codului muncii, angajatorul are dreptul fara un advertisment prealabil sa desfaca contractul de munca al unui angajat,fara nici un motiv invocaind ... (vezi toată discuția)