avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu la locul de munca

conform codului muncii, angajatorul are dreptul fara un advertisment prealabil sa desfaca contractul de munca al unui angajat,fara nici un motiv invocaind doar citez ,Lipsa de atitudine?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 18 Octombrie 2012
Nu se poate asa ceva, in primul rand trebuie facuta o cercetare disciplinara in urma careia se ia o decizie de sanctionare.

Codul muncii:

Art. 251. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Iar abaterea nu mi se pare atat de grava incat sa justifice o masura extrema ca desfacerea disciplinara a c.i.m. In tot cazul verificati si ce este prevazut in Regulamentul intern al angajatorului vis-a-vis de procedura disciplinara in unitate.

Codul muncii specifica:

Art. 250. - Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.


In tot cazul, daca decizia de sanctionare vi se pare nedreapta, puteti actiona angajatorul in instanta pentru anularea acesteia.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Pentru ca o faptă săvârşită de un salariat să fie calificată abatere disciplinară este necesar să fie analizate elementele constitutive ale faptei, a căror întrunire să justifice aplicarea răspunderii disciplinare.

Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către un angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.

Lipsa de atitudine in ce conditii este invocata ? .. nu va indepliniti corespunzator atributiile de serviciu, nu ma implicati mai mult in activitatea angajatorului etc ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca salariatul nu-si indeplineste obligatiile Secretara7 Secretara7 Unde scrie in Codul Muncii ca daca salariatul nu-si indeplineste obligatiile, adica daca angajatul refuza o anumita munca si din cauza aceasta firma pierde un ... (vezi toată discuția)
Penalizari bibipopescu bibipopescu Un angajat a avut in aceeasi luna doua referate diferite,unul pentru nemotivate si unul pentru nerespectarea regulilor interne.Poate fi penalizat cu 5% pentru ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajati contima contima Dragii mei, Buna ziua! Am nevoie de o lamurire. Ce optiuni are un sef de unitate de a-si sanctiona subalternii, atunci cind acestia sunt platiti cu salariul ... (vezi toată discuția)