avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare imobil (teren)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare imobil (teren)

Buna seara.

Va rog sa-mi spuneti daca un act de vanzare-cumparare de mana, a unui imobil/teren (inscris sub semnatura privata) incheiat in 1965 poate fi prezentat pentru incheiere de data certa la notar de catre descendentul cumparatorului.

Actul este in stare buna si indeplineste conditiile unui contract dar vanzatorul nu era proprietar in totalitate al imobilului, motiv pentru care nu s-a incheiat in forma autentica, dar prin actul de vanzare-cumparare declara ca s-a inteles cu ceilalti 2 coproprietari asupra pretului si ca suma incasata (asupra careia au convenit) o va imparti in mod egal cu ei.

Din 1965 cumparatorul si mostenitorii sai nu au fost deranjati privind proprietatea si posesia imobilului.

Se doreste ca prin darea certa actuala actul sa fie opozabil eventual pretentiilor altor persoane, pana la uzucapiune.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
MariusPop, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:24, 31 Octombrie 2012
Nu se poate. Titlu de proprietate tb fie in forma autentica la notar fie hotarare judecatoreasca. In cazul dvs fie Invocati uzucapinea si o constata instanta fie obtineti o hotarare care a Tina loc de act de vanzare cumparare.
Încheiere de dată certă? Cu ce scop? Cui foloseşte faptul că notarul certifică prin încheiere existenţa actului la data certificării?

Poate aţi vrut să întrebaţi altceva.

Intre timp am mentionat motivul solicitarii incheierii de data certa la notar prin editarea mesajului...
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
MariusPop, utilizator
Acesta nu l face opozabil, data certa nu l face opozabil! Opozabilitatea fata de terti in materie imobiliara este cartea funciara. Introduceti actiune in uzucapiune , obtineti hotararea judecatoreasca, faceti cadastru si intabulati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren utilizator_86 utilizator_86 un teren vandut in anul 1985 printr-un inscris sub semnatura privata este valabil?? (vezi toată discuția)
Intervenient in interes propriu thunderheart thunderheart Ce poate face un intervenient in interes propriu in situatia urmatoare: Starea de fapt-Reclamantul susţine că în anul 1962 a cumpărat suprafaţa pentru ... (vezi toată discuția)
Ultimul proprietar pcarmen2 pcarmen2 as dori sa achizitionez un teren care a fost cumparat acum 30 de ani cu chitanta de mana .la ora actuala acea chitanta nu mai exista,insa impozitul a fost ... (vezi toată discuția)