avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul este confidential si pentru familie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul este confidential si pentru familie?

Doresc sa stiu cum pot afla castigurile materiale ale sotului meu angajat la o firma mare si de prestigiu, deoarece el pretinde ca are un salariu mic, insa eu il banuiesc de altele. Nu intru in detalii, insa am cerut oficial la firma sa primesc acasa o instiintare, o hartie oficiala prin care este stipulat salariul (alte firme stiu ca dau angajatilor lor astfel de hartii) insa mi s-a comunicat sa merg pe cale juridica. Cum procedez?
Multumesc
Codul Muncii - Art. 163 - Confidentialitatea salariului

(1) Salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii.
(2) În scopul promovării intereselor şi apărării drepturilor salariaţilor, confidenţialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, în strictă legătură cu interesele acestora şi în relaţia lor directă cu angajatorul.

Nu cred ca instanta poate obliga angajatorul sa va puna la dispozitie salariul sotului.

Art. 26. - Clauza de confidenţialitate

(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

[ link extern ]
Inseamna ca m-au trimis doar "la plimbare"...interesant ca eu trebuie sa-l inteleg pe angajator, dar el nu poate, de fapt nu-l interseaza o problema de familie..a angajatului sau. De fapt il protejeaza, nu? de sotie..

va mai rog sa-mi spuneti, dar in cazul unui divort? de unde stiu la cat se stabileste pensia alimentara?

multumesc
In cazul divortului, instanta este cea care solicita angajatorului adeverinta cu veniturile nete ale sotului pe ultimele 6 luni.

Chiar credeti ca se merita sa recurgeti la aceasta ultima solutie? Ati luat in calcul ca sotul poate cere in instanta sa-i fie incredintat minorul spre crestere si educare? In urma divortului nu are de suferit decat copilul. Iar daca pentru a afla un salariu recurgeti la acest "tratament " aplicat minorului ca si corectie pentru afirmatiile tatalui lui, care pana la proba contrarie pot fi adevarate, va respect decizia luata si ma retrag politicos din acest topic.
Realizez ca aceasta ultima parte a mesajului meu este offtopic, dar sunt numai gandurile unei mame divortate cu doi copii majori in acest moment. :)

O seara frumoasa!

Societatea nu este obligata sa va ofere astfel de informatii .. din textul legal prezentat mai sus, reiese faptul ca , in scopul promovării intereselor şi apărării drepturilor salariaţilor, confidenţialitatea salariilor poate fi opusă tertelor persoane.

Eu n-am auzit de salariu confidential la lucratorii de pe linia de productie sau vanzatoarele de la casa de marcat, oamenii respectivi trebuie sa se inscrie in anumite norme, atat. Pana nici presedintele Romaniei nu are salariul confidential. Desigur, nu "lucreaza" intr-o multinationala care se fereste de concurenta, insa confidentialitatea la ei este pentru protectia personalului angajat pe pile si apoi pentru concurenta. Sa fim seriosi si sa recunoastem ca sistemul are destul de multe bube. Stiu sigur un caz de o firma care la fiecare negociere salariala, inmaneaza salariatului o hartie prin care il instiinteaza de noua suma.

Va doresc o zi frumoasa tuturor!

Alte discuții în legătură

Fluturas de salariu suciu_diana suciu_diana Buna ziua, este legal ca firma A in contract cu firma B (acte de comert fac obiectul contractului) sa primeasca fluturasii de salariu ai unor angajati ai ... (vezi toată discuția)
"salariile au caracter confidential" originalro originalro Am vazut ca exista atat in Codul civil cat si in CCM specificata aceasta confidentialitate a salariilor. Deoarece nu este explicitat fata de cine este aceasta ... (vezi toată discuția)
Confidentialitatea salariului dudas.tivadar dudas.tivadar Veniturile, salariile si profiturile in firma sunt confidentiale intro societate mica pe actiuni intre actionari sau numai intre angajati si ... (vezi toată discuția)